Genel Yemekler

Aşure Nedir?

Aşure Nedir?

Arapça(İbranice) kökenli bir kelime olan Aşure(aşura), on(10) anlamına gelmektedir. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. gününü temsil eder.

Muharrem ayının 10. günü olan aşure gününde insanlar evlerinde aşure pişirerek komşularına, yakınlarına ve durumu olmayanlara aşurelerini dağıtırlar. Bu nedenle aşure dayanışma, birlik, beraberlik, bolluk, bereket ve sevgi gibi insanlık için önemli olan değerlerin de simgesidir.

Aşure’nin Tarihi

Aşure’nin bulunması Hz. Nuh zamanında olan büyük tufan dönemine dayanmaktadır. Hz.Nuh kavmini hak ve hakikate çağırır. Ancak çağrısına bir sonuç alamayınca Allah ona bir gemi yapmasını emreder. Gemi tamamlandığında büyük tufan için vakit gelmiştir. Büyük tufan gerçekleşir ve yeryüzü sular altında kalır. Hz.Nuh, ailesi ve gemideki hayvanlar 6 ay kadar gemide kaldıktan sonra tufan diner ve gemi karaya oturur.

Bu süre zarfında gemideki yiyecekler de azaldığı için elde kalan yiyecekler bir kazana atılarak pişirilir. İlk olarak o gün pişirilen aşure, o günden günümüze kadar bir çok dinde, bir çok yerde farklı şekillerde yapılmasına rağmen geleneksel olarak yapılmaya devam edilmektedir.

en-guzel-7-asure-fotografi

Aşure Nasıl Yapılır?

Hz.Nuh peygamberin gemisinin karaya oturmasından sonra yapılmaya başlanan aşurenin içinde en az 10 tane farklı malzeme vardır. Ancak bu sayı bazı kesimlerde 7, bazı kesimlerde de 12 olarak kabul edilir.

Temel olarak su, buğday, fasulye, nohut, toz şeker, pirinç kullanılarak yapılır. Üzerini süslemek için de fındık, ceviz, çam fıstığı, badem, nar, kuş üzümü ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır.

Buğday, fasulye, nohut ayrı ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün buğday süzülür ve büyük bir çelik tencereye alınır. İçine su konularak kaynatılır. Bu esna da pirinç, nohut ve kuru fasulye de ayrı tencelerde kaynatılır. Buğdayın kaynama suyu beyazlaşıp yoğunlaşmaya başlayınca haşlanan nohut, fasulye ve pirinç buğdayın olduğu tencereye eklenir ve kaynatmaya devam edilir.

Suda bekletilen kuru üzümler süzülüp ilave edilir. Portakal kabuğu rendesi, kuş üzümü, kuru kayısı, fıstık da tencereye eklenir ve birkaç taşım kaynatılır. Son olarak şeker eklenir 5-10 dakika daha karıştırılarak pişirilir. En son incirler de tencereye katılır ve bir taşım kaynatılıp, ateşten alınır.

Sıcakken kaselere paylaştırılır. Soğuyunca da üzeri süslenerek servis edilir.

Yapmak isteyenler bu tarifi deneyebilir.

Aşure

Malzemeler:
3-4 su bardağı aşurelik buğday
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
20 adet kuru kayısı
½ su bardağı kuru üzüm ( sultaniye )
1 adet portakal kabuğu rendesi
10-15 adet kuru incir
1 paket vanilya
1 tutam tuz
4-5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı kuş üzümü

Üzeri için Malzemeler:
Fındık
Ceviz
Kuş üzümü
Nar
Dolmalık fıstık
Tarçın

Yapılışı:
Akşamdan buğdayı suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 5 dakika kaynatın, kapağını kapatıp bir gece bekletin.

Ertesi gün buğdaylara su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.

Sırasıyla içine haşlanmış nohutları kuru fasulyeyi koyup kaynatın.

Suda beklettiğiniz kuru üzümleri süzüp ilave edin. Portakal kabuğu rendesi, kuş üzümünü ilave edip karıştırın. Şekerini ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın.

Kuru kayısıları, tuzu ve vanilyayı ekleyin.

Aynı zamanda incirleri küçük küpler halinde doğrayın ayrı bir kapta suda haşlayın süzün ve tencereye ilave edin. Sıcak olarak kaplara paylaştırın.

Soğuduktan sonra üzerlerini dilediğiniz malzemelerle süsleyip soğuk servis edin.

Bu yazı ilginizi çektiyse “Aşure Yapmanın Püf Noktaları” isimli yazımıza da göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.

*Aşure hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.


One thought on “Aşure Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir