BeyoğluTürk Kahvesi

Beyoğlu’nda Türk Kahvesi Nerede İçilir? Mandabatmaz, İstiklal Caddesi, Beyoğlu, İstanbul

Bir Türk Kahvesi’nin 40 yıl hatırı varmış. Mandabatmaz‘a yıllardır gidiyoruz. Biz de hatırı değil artık anıları neredeyse birikti de, taştı da, kitap olacak. Yine de Harbiyiyorum’da yazmak yeni nasip oldu. Yuh bize! Kimlerle kahve içmedik ki canım orada? Kahve, cigara ve İstiklal Caddesi üçlemesi içinde idrak sınırlarımızı az zorlamadık hani. Şu anda hayatımızda olan, olmayan birçok insanla ne kaynattık be! İşte o olmayanları şimdi hatırlamamız da bu kahvenin yüzünden olsa gerek. Ruhları şad olsun. Yaşayan kardeşlerimiz sizleri de unutmadık! Sizlere de selamlar.

Türk Kahvesi denilince Beyoğlu’nda ilk akla gelen yerdir Mandabatmaz. İsmi de marka, cismi de. Asmalımescit’e giderken Olivia Geçidi’nin sokağında, Turkcell Akademi’nin karşısında, içerisinde U biçiminde şark oturma birimi olan, bir çay ve kahve ocağı bulunan küçücük bir işletme aslında burası. 1967 yılında ilk olarak şimdi Turkcell Akademi’ye ait olan binanın giriş katında bir çayhane olarak açılmış zaten. Sonra şimdiki yerine taşınmış. Kapısının üzerinde mandanın kahve fincanına batamadığı bir tabela asılı.

mandabatmaz-beyoglu-cemil-abi-02

Allah uzun ömür versin, ocağın başında Cemil Abimiz var. 1953 doğumlu ama kendisi 27 yaşında gösteriyor. Dipdiri, gencecik bir delikanlı. Abileri yaşı 80’lere dayamışlar ve artık emekli olmuşlar. Cemil Abi bana mısın demiyor.  Eh, Beyoğlu’nun dinamizmi onu da çepeçevre sarmış malum. “Bizim kahve biber gazının bir numaralı antioksidanıdır.” der gibi bir hali var sanki.

Neyse efendim politika bizim işimiz değil. Cemil Abimiz çay ve kahve işinin piri olmuş. Ha babam çay ve kahve hazırlıyor. Ustamızın diğer iki abisinin ismi ise Halis ve Cemal. Ne güzel! Hikayeye bakın şimdi; Cemal, Halis, Cemil kardeşler 1967’de Erzincan’dan kalkıp buraya gelerek işin sırlarını o yıllardaki esas sahiplerinden yani  Acemler’den öğreniyorlar. Acemler Osmanlı’da İranlılara verilen isim. Çayhane, kahvehane piyasasına Beyoğlu’nda onlar hakimmiş. Devrim sonrası “Hah iyi oldu!”  deyip işleri devredip memleketlerine gitmişler. Cemal ve Halis yaşlanınca, iş Cemil’e kalmış. Mandabatmaz eskiden daha çok işyerlerine servis yapan klasik bir kahvehane iken şimdilerde halka açılmış durumda.

Ustamıza herkes gibi “Mandabatmaz” ismini sorduğumuzda “Manda yuva yapmış söğüt dalına.” nın sözlerinden esinlendiklerini söylüyor.

Olay şöyle aslında. Mandabatmaz kahvesi köpüklü değil bilakis oldukça yoğun bir kahve. Bu yüzden bu kahvenin içine Manda bile batmaz şeklinde bir inanç hakim. Bu inancın Cemil Abilere Hintliler’den geldiğine inanıyoruz biz de.

Cemil Abiye kahvenin sırrını soruyoruz. “Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Kahvesi” değil diyor. İşte sır bu arkadaşlar! Bu kahve biraz daha acı (bitter) ve sanırım biraz daha mı ince çekilmiş ne?

Sırlı kahvenin gerisini gidince izleyin ve kendi gözlerinizle görün. Bir de zahmet olmazsa İstanbul’daki en iyi Türk Kahvesi deneyimlerinden birine kendinizi hazırlayın.

Cemil Abi ellerinden öpüyoruz.

Mersi.

mandabatmaz-beyoglu-en-iyi-turk-kahvesi-deneyimi

Mandabatmaz Kahvehane ve Çayhane
İstiklal Caddesi. Olivia Geçidi. 1/A Asmalımescit – Beyoğlu/İstanbul
Tel: Yok. Gerek de yok.

Google-Map-Icon821Adresi haritada görüntülemek için tıklayın!

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

8 thoughts on “Beyoğlu’nda Türk Kahvesi Nerede İçilir? Mandabatmaz, İstiklal Caddesi, Beyoğlu, İstanbul

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir