Genel Yemekler

Balığın Tazesini Nasıl Anlarız?

Balık, diğer et çeşitlerine göre daha çok bilgi isteyen bir besindir. Çünkü gıda zehirlenmesi yönünden oldukça risklidir. Bir gıda ne kadar çok protein içeriyorsa o kadar çabuk bozulur. Bu yüzden balık alırken balığımızın taze olup olmadığını anlamamız şarttır.

Peki balığın taze olup olmadığını nasıl anlayacağız? “İnsanın iyisi sözünden, balığın iyisi gözünden anlaşılır” misali gözlerine mi bakacağız,  “Balık baştan kokar” misali kokusuna mı bakacağız yoksa “Balık canlı, et kanlı yenir.” misali canlı canlı mı satın alacağız?

Harbiyiyorum sizin için araştırdı;

  • Balığınızı koklayın. Evet yanlış duymadınız. Balığınızı koklayın, çünkü taze balığın görüntüsü ve kokusu temizdir. Denizden çıkınca solungaç bölgesinde deniz yosunu kokusu olur o kadar. Bu kokuda rahatsız edici bir koku değildir. Balık bayatlamaya başlamışsa, asitimsi bir koku yayar. Eğer böyle bir koku alıyorsanız hemen tezgahın başından uzaklaşın. Çünkü taze balık kışın 15-20 saat dışarıda kokmadan durabilir.
  • Taze balığın pulları vücuduna yapışıktır. Parmaklarınızı pullarında gezdirirken elinize geliyorsa balık bayat demektir. Pulsuz balıkların derisinin parlaklığı azalmış, karın tarafında buruşmalar oluşmuşsa bayat demektir.
    Balığın eti gergin ve sıkı olmalıdır. Parmağınızla balığın derisine bastırdığınızda oluşan çukur hızlıca düzelmiyorsa, parmağınızın izi deride kalıyorsa balık taze değildir.
  • Taze bir balığın gözleri saydam, parlak ve lekesiz olmalıdır. Balıklar denize aşıktır. Denize aşık balığın ise gözleri ışıl ışıl parlar. Denizden uzakta kalan balık tazeliğini kaybetmeye başladığında ise gözlerinin feri söner, buğulanmaya başlar, sonra da içe çöker.
  • Balığın tazeliğini anlamak için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri de solungaçlarının rengidir. Solungaçlar koyu kırmızı değil, pembe veya bordo olmalıdır. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Malesef bazı balıkçılar solungaçları kırmızı mürekkeple boyuyorlar. Bu nedenle sadece solungaçları kontrol etmek balığın tazeliğini anlamak için yetersiz kalacaktır.
  • Taze balığı başından tutup havaya kaldırınca kuyruğunun dimdik olduğunu göreceksiniz. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar.
  • Balığın karnı koyu kırmızımsı olmamalıdır. Bu çok dikkat edilmesi bir konudur. Karnı kırmızımsı olan balığın bağırsakları çok uzun süre içinde beklemiş demektir. Bunun sonucunda da balık bakteri üretmiştir. Böyle bir balıktan mutlaka uzak durun.

Başlangıçtaki koku konusuna geri dönecek olursak, balık içinden çıktığı deniz gibi kokar, bayat olanı ise balık gibi kokar :)

*Balığın taze olup olmadığını anlamak için sizin de ekleyebileceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir