Genel Yemekler

Yağların Yanma Noktası

Dünya üzerindeki çoğu insan gibi bizim de en sevdiğimiz yemek pişirme şekillerinden biri kızartmadır. Bir kere pratik bir pişirme şeklidir. Bunun yanı sıra hangi yiyecek olursa olsun kızartıldığında lezzetinin süper olduğu da su götürmez bir gerçektir. Yalnız kızartma işleminin de bazı handikapları vardır. Onlardan biri de kızartma yağının yanma noktasına gelerek sağlığımızı olumsuz etkilemesidir.

Yanma Noktası ne demektir?

Katı ya da sıvı yağların yapısının bozulup, yanmaya başladığı ve yemeğe kötü bir tat vererek hem yağa hem de havaya kanserojen maddeler yaydığı sıcaklık derecesidir.

Tavadaki yağ sıcaklığına çok dikkat etmek gerekir. Çünkü yanma noktasının ardından yağ, parlama noktasına gelir ve yağ tutuşur. Bu da istenmeyen ev kazalarına yol açabilir. Aman dikkat!

Tencere ya da tavanıza daha yiyeceklerinizi koymadan yağınız yanmaya, dumanlanmaya ve renk değiştirmeye başlamışsa yağı hemen dökün ve tavanızı temizleyerek baştan başlayın. Çünkü sağlığınız daha önemli…

Mutfakta kullanılan bir çok yağ çeşidi vardır. Her birinin de yanma noktası farklılık gösterir.

 

yaglarin-yanma-derecesi

Tereyağı, naturel sızma zeytinyağı, rafine edilmemiş mısırözü yağı, rafine edilmemiş soya fasulyesi yağı ve rafine edilmemiş ceviz yağı en çabuk yanan yağlardandır.

Öte yandan tereyağından oluşturulan sadeyağ 205 derece civarında yanarken, Fındık yağı, susam yağı, rafine kanola yağı, bitki özlü katı yağ 230 derece civarında yanmaya başlar.

Sıcaklığa en dayanıklı yağlar ise rafine avokado yağı, rafine aspir yağı, ekstra light rafine zeytinyağı, rafine soya fasulyesi yağı, rafine mısırözü yağı ve rafine fıstık yağıdır. Bu yağlar 260 derece sıcaklığa kadar dayanabilir.

Diğer bir önemli nokta kızartma yağınızın miktarıdır. Kızartma yağınız az değil, yiyeceğin her tarafını kaplayacak miktarda olmalıdır ki kızartılacak yiyeceğinizi yağa attığınızda yağın sıcaklığı düşmesin.

Buna ilaveten kızartma yağınızın tekrar tekrar kullanma sürecini minimumda tutmanız lezzet ve sağlık açısından önem arz etmektedir.

 

*Yağların yanma noktası hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

 

8 thoughts on “Yağların Yanma Noktası

  • Can Akıcı

    zeytin yağı digerlerinden daha yuksek.ısıda yanar. 230 derece ve uzeri.
    ayçicek yagi mısır yaģı 170 uzeri… yanlış bilgi vermeyelim

    Yanıtla
  • Veysel

    Pamuk yağından bahsedilmemiş.

    Yanıtla
  • Uzm. Dyt. Ece ÇELİK

    Yanlış bilgiyi siz vermişsiniz. Zeytinyağının dumanlanma noktası düşüktür bu nedenle kesinlikle kızartma yapımında kullanımı önerilmez.

    Yanıtla
    • Mehmet

      Bir yerde bir eksik bilgi var diyetisyen hanım. Bir İngiliz araştırma grubu da açıklamasında doymuş ve doymamış yağlar olarak niteleyip gerçek testlerde zeytinyağı diğer ayçiçeği ve misirozu gibi yağlardan kizartmalarda daha az zararlı olacağı sonucunu açıklamıştı.

      Yanıtla
  • Barış

    “Zeytinyağı ısıya dayanıklıdır, zeytinyağının yanma derecesi 250 derecedir. Siz Zeytinyağı yakamazsınız, tam aksine ısıya en dayanıklı yağ zeytinyağıdır. Sızma zeytinyağında daha düşük ısılarda duman görürsünüz ama bunun hiçbir zararı yoktur. Evliya Çelebi’nin tarif ettiği gibi hep zeytinyağı.”Bu arada kızartma sevmeyenler balık buğulama yapabilirler.” -Prof. Dr. Kenan Demirkol

    Yanıtla
  • Reflasyon.

    Zeytinyağ yiyemez basma fistan giyemez kafası işte.

    Yanıtla
  • Çomolokko

    Bu devirde zeytinyağı zor yenir bir ara kanola yağı vardı piyasada tekrar gelse de kızartma yesek 😅

    Yanıtla
  • Ertan

    Tavuk yağı ve et yağı pişince kaç dereceye kadar yanar noktası neresi

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir