Genel Yemekler

Deniz Kestanesi Nedir?

Deniz Kestanesi (Echinoidea) Nedir?

Fransa’da violet veya figue de mer, İtalya’da ovo di mare olarak ismiyle adlandırılan deniz kestanesi aslında bir yüzücünün başına gelebilecek en can sıkıcı olaylardan biridir.  Deniz Kestanesinin uzun olta ucuna benzeyen zehirli dikenleri vardır.

Dünyanın dört bir yanındaki denizlerde sekiz yüzün üzerinde deniz kestanesi türü bulunur ve bunların ancak 3-5 türü yenilebilir özelliğe sahiptir. En bilinen Avrupa türü, yeşilimsi ya da morumsu siyah yarımküre görünümündeki Paracentrotus lividus’tur. Kabukları tıpkı kirpininkiler gibi uzun dikenlerle kaplı olan deniz kestanelerinin çapı yaklaşık 7,5 cm’dir. Erkeklerden biraz daha iri olan dişilerin yumurtalıklarının daha lezzetli olduğu söylenir. Deniz kestanesi içerisinde yalnızca turuncu veya sarı yumurtalıklar yenilir. Bu yumurtalıkların iyottan kaynaklanan keskin bir tatları vardır.

Son yıllarda tüm dünyada deniz kestanesi oldukça popüler bir deniz yiyeceği haline gelmeye başlamıştır ve aşırı avlanma deniz kestanelerinin sayısını azaltmış, bununla birlikte fiyatlarını yükseltmiştir. En lezzetli deniz kestanesi uzun dikenli, mor ya da yeşil renkli olanlardır. Kısa dikenli, beyazımsı olanların çok kesif tatları olduğu için pişmiş yemeklerle daha iyi giderler.

Deniz kestanesi seçerken dikenleri diri, ağızları (alt yüzlerinde) sıkıca kapalı olanlarını seçin. Taze bir deniz kestanesi buzdolabında maksimum 3 güne kadar bekleyebilir.

Deniz kestanelerini açmak için kullanılacak en uygun alet bu amaçla hazırlanmış deniz kestanesi keseceğidir. Ancak çok keskin makaslar da bu işi görür. Kauçuk eldivenler giyip ağzın etrafındaki yumuşak dokunun içini kesin ve içini çıkartmak için üst kısmını kaldırın. Başka bir seçenek olarak da üst kısmını katı yumurta gibi dilimleyebilirsiniz.

Deniz kestanesi çiğ olarak yendiği gibi, sosları, makarnaları, omletleri, çırpılmış yumurtaları çeşitlendirmek için kullanılabilir.

Deniz kestaneleriyle hazırlanan lezzetli çorbalar, küçük porsiyonlar halinde kabuklarına alınıp çay kaşıklarıyla içilebilir. Kabukları ayrıca deniz kestanesi sosunda langustin gibi diğer deniz ürünleri için kap olarak değerlendirilebilir.

Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir