Genel Yemekler

Haytalı Nedir?

Haytalı Nedir?

Haytalı Antakya’ya (Hatay) özgü sütlü bir tatlıdır. En büyük sıkıntısı Adanalıların “Bici Bici” si ile karıştırılmak, en büyük şansı ise Antakyalılar tarafından kuvvetli şekilde sahiplenilmiş olmasıdır. Kasede servis edilen Haytalı’nın en altında süt, mısır nişastası ve şeker ile pişirilmiş muhallebi yer alır. Üzerine sade dondurma ve gül suyu ile servis edilir, soğuk şekilde tüketilir.

Haytalı tatlısını Bici Bici’den ayıran yanı, Haytalı’da muhallebinin üzerinde meyve parçaları, pudra şekeri ya da buz parçaları olmamasıdır. Ve muhallebisinin yapımında özellikle süt tercih edilir. Bu bağlmda Bici Bici’ye göre daha az gösterişsiz ve sade durur. Tüm Hataylılar bilir ki bu, haytalı sevenleri için çok önemli bir ayrıntıdır. Çoğu yerde Haytalı’nın bici bici ile karıştırılması veya birlikte anılması tariflerinin benzerliğinden kaynaklanır. Fakat iki tatlının aslında aynı olduğunun idda edilmesi bölgede (Hatay’da) hoş karşılanmaz. (Gerçi hepsi aynı) Hatay’da Haytalı’yı kastederek “bir bici bici alabilir miyim?” derseniz size varsa gerçek bir bici bici gelir ya da bir Türk kahvehanesine girip “orta şekerli bir Yunan kahvesi alabilir miyim?” demiş gibi olursunuz. Pek uygun bir hareket değildir, Hatay’da Haytalı yemek isteyenlere duyurulur..

Özellikle bekletmeden yenmesi tavsiye edilir. Gülsuyunun kokusu uçmadan, dondurma muhallebiyi sertleştirmeden ve tabi ki dondurması erimeden tüketildiği hali ile yaz günlerinin hafif ve serinletici tatlılarından biridir.

Haytalı İsmi Nereden Gelir?

Arap kültürüne ait olduğu bilinen Haytalı’nın Haytalı isimli bir köyde yapıldığı ve bu köyün ismini aldığı, orjinalinde muhallebinin mısır unu ve süt ile yapıldığı, üzerine sadece gül suyu dökerek yendiği söylenir. Bugünkü tarifinden uzak ilk reçetenin bu kadar mütevazi olmasının sebebi Haytalı köyünün fakir bir köy olduğu rivayetine dayanır.

Yapılışı

Mısır nişastası soğuk suda eritilir, üzerine süt, şeker isteğe göre vanilya ilave edilir. Kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Elde edilen muhallebi önceden ıslatılmış geniş bir tepsiye 1-2 santim kalınlığında dökülür. Soğuduktan sonra küp küp kesilen muhallebi kaselere yerleştirilir. Üzerine sade dondurma ve gül suyu şerbeti ilave edilir.

Günümüzde tatlıyı renklendirmek ve gül suyuna pembe rengini vermek için gıda boyası kullanılır.

Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

3 thoughts on “Haytalı Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir