Genel Yemekler

Kalamar Nedir?

Kalamar (Mastigoteuthis flammea) Nedir?

Kalamar, latince ismi Mastigoteuthis flammea olan kafadan bacaklılar (Cephalopoda) sınıfından yumuşakça bir deniz canlısıdır. Tıpkı diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafası, manto ve kolları vardır. Simetrik bir yapıya sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer alır. Ağzını çevreleyen 8 kolu ve bu kollardan biraz daha uzun olan 2 de dokungacı vardır. Ama biz onu yeriz :)

Kalamarın büyük bir bölümünü oluşturan kalın bir kas örtüsü halindeki manto adı verilen kısmı, kalamarın iç organlarını korur ve su püskürterek su içerisinde ilelemesini sağlar. Manto içerisinde sifon diye adlandırılan bölüm ise kalamarın suyu hızlı bir şekilde püskürtmesini ve ilerlemesini sağlar. Huni biçimindeki yapısı sayesinde suyun içinde jet misali yüzebilir. Hatta bu jet etkisiyle suyun dışında kısa süreli de olsa uçarak ilerleyebilir.

Kalamar, tehlike anında veya avlanırken renk pigmentleri ile kaplanmış derisi sayesinde bukalemun misali renk değiştirebilir. Kalamar tuzlu suda yaşar. Hatta yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belli bir ısıda ve belli bir tuz oranında olması gerekir. Su sıcaklığı yaşamını sürdürmesi için önemli bir faktördür. Ani su sıcaklığı düşüşleri toplu göç etmelerine neden olabilir.

Kalamarlar ülkemizde Marmara Denizi’nin batı kesiminde, Ege ve Akdeniz’de yaşarlar. Ülkemizde yaşayan kalamar çeşitleri Adi kalamar (Loligo vulgaris), Mızraklı kalamar (Todarodes sagittatus) ve Kırmızı kalamardır (Illex coindetti). Bunlar arasında yer alan Adi kalamar(Loligo vulgaris) ise etinin lezzetli ve yumuşak olması nedeniyle sofralarda en çok tercih edilen çeşididir.

Çoğu kişi mürekkep balığı ile aynı şey olduğunu sansa da kalamar ile mürekkep balığı aynı şey değildir. Kalamar, mürekkep balığı ve ahtapot aynı sınıfa ait deniz canlılarıdır.

Kalamar, balık sofralarının da aranılan mezesidir. Çoğunlukla tarator sosu yanında tavada kızartılmış hali tercih edilsede içi kaşar peyniri ile doldurulmuş kalamar ızgarası, kalamar pilakisi, kalamar dolması, hatta kalamar salatası da yapılmaktadır. Yine de kalamar tavanın yeri başkadır gönlümüzde… Kalamar, kalori açısından da oldukça zengidir.

Kalamarın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kalamarın renginin parlak olması, kokusuz olması ve dondurulmamış olması gerekir. Rengi parlak değilse ve kokuyorsa kalamarınız bayatlamıştır. Dondurulmuş kalamarlar ise sert olduğu için tercih edilmemektedir. Kalamarın derisi alındıktan sonra dış kısmında da sert olmasını sağlayan bir tabaka vardır. Taze olan kalamarlarda bu tabaka incedir.

Kalamar Nasıl Temizlenir?

Kalamarın temizlenmesi ise zor gibi görünse de basit ve kısa süren bir işlemdir. Öncelikle kalamarın kıkırdak gibi bir yapıda olan kanatları tutularak çekilip çıkartılır. Dışında yer alan derisi de kanatlarla beraber gelecektir. İçini çıkarmak için kalamarın kafası tutulup çekilir. Kafası iç organları ile birlikte elinize gelecektir. Kafası ve iç organları çıktıktan sonra içinde saydam plastik gibi bir kemik görülür. Bunu da çekilerek çıkartılır. Sıra geldi kalamarın et kısımlarının üstünü kaplayan zarı temizlemeye yani son aşamaya… Kalamar kesme tahtasına yatırılır ve bıçağın tersi ile üzerindeki zar çıkartılır. İki ucundan biraz kesilip yıkanır. Pişirme tercihine göre halka halka kesilir veya bütün halde bırakılır.

*Kalamar hakkında sizin de ekleyeceğiniz görüşleriniz ya da nerelerde yenildiğine dair bilginiz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

2 thoughts on “Kalamar Nedir?

  • Duran Bitlisli

    Sayın admin.
    En iyi aşure nerde yenir? Bizi bu konu da sayfanda bilgilendirirsen seviniriz.
    Kolay gelsin.

    Yanıtla
    • Dobra Gül

      Tamamdır. En kısa sürede :)

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir