Genel Yemekler

Kefir Nedir?

Kefir Nedir?

Kefir. 19. yüzyıla damga vuran prebiyotik bir süt ürünüdür. Aslında kefire milli içeceğimiz desek hiç de yanlış olmaz. Çünkü geçmişine dönüp  baktığımızda kefirin köklerinin Kafkasya bölgesine dayandığını görebiliriz. Kefir o kadar faydalı bir içecektir ki kafkas halkı onu “gençlik iksiri” olarak tanımlar. Bir kaşık kefirde yaklaşık olarak 70 ile 100 milyon arası probiyotik bulunması, kefirin ne kadar kadar faydalı bir besin ürünü olduğunu gözler önüne sermektedir.

Kefir içeceği köpüklü olmasının yanı sıra koyu kıvamlı bir yapıya sahiptir. Tadı ise buruktur, ekşimiş ayranı andırır. Kefir taneleri, fındık büyüklüğü ölçüsünde, beyaza yakın renkte ve pıhtımsı bir formdadır.

Kefir ilk olarak keçi sütünün fermente edilmesiyle elde edilmiştir. Kafkas halkı fermente sütün bir kısmını tulumdan alıp yerine tekrar yeni süt eklerlerdi. Böylece fermentasyon işleminin sürekli bir döngü halinde devam etmesini sağlarlardı. Birkaç hafta devam eden bu işlemden sonra tulumun içinde tabaka halinde protein pıhtıları oluşmaya başlar. İşte bu protein pıhtıları kefir mayasıdır.

Kefir mayası halk arasında kefir tanesi, kefir danesi veya kefir tohumu olarak da adlandırılır. Kefir mayası süzülüp tekrar tekrar kullanılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken tek şey kefire asla metal değdirmemektir. Bu nedenle kefir yapılırken cam kavanoz, tahta kaşık ve plastik süzgeç kullanmanızı öneririz. Metal değen kefirin hiç bir özelliği kalmaz, onu hemen atabilirsiniz.

Kefirin faydaları saymakla bitmez. Örneğin, bir şeye mi sinirlendiniz, üzüldünüz bir bardak kefir için sinir sisteminizi sakinleştirsin serotoniniz tavan yapsın!

Yaz geliyor ”fat” yerine ”fit”olmak istiyorsanız kefir kilo almanızı önlemeye yardımcı olarak size eşlik edebilir. Bunların dışında metabolizmanızın sürekli yenilenmesini sağlamak, tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olmak, böbrek hastalıklarına karşı direnç sağlamak gibi vazifeleri de vardır. Sizin vazifeniz de kefir ile düzenli bir ilişki yaşamaktır. Siz ona sadık olursanız o da aynı şekilde karşılık verecektir.

Günümüzde Avrupa ve Amerika ülkelerinde de üretilen bu içeceğin yapımında inek, koyun, keçi ve manda sütleri kullanılmaktadır.

Kefir Tarihi Hakkında Bir Hikaye

Kefir, kafkas haklının uzun seneler boyunca yaşamasını sağlıyordu. Ruslar ise yapımı sır gibi saklanan kefir’in ne olduğunu ve nasıl yapıldığını öğrenmek için can atıyorlardı. İşte kefirin diğer ülkelere yayılmasını sağlayan hikaye böyle başladı.

1900’lü yıllarda Rus Sağlıkçıları Derneği, Kuzey Kafkasya‘da peynir üreten Blandov kardeşlerden  kefir tanelerini elde edebilmek için yardım istedi. Blandov kardeşler bu iş için işletmelerinde çalışan en güzel işçi kızını yani İrina Sakharova’yı seçtiler. İrina’dan Kafkas prensi Bek-Mirza Barchorov’u kefir tanelerinden biraz almak için ikna etmesini istediler.

İrina, Kafkas prensi Bek-Mirza Barchorov’u güzelliği ile etkilemeyi başarmıştı ama bir türlü kefirin sırrını öğrenememişti. İrina’dan vazgeçemeyen prens, kız ülkesine geri döneceği sırada adamlarına kızı kaçırmaları için talimat verdi. İrina, prensin adamları tarafından kaçırılarak geri getirildi. Ülkesinin geleneklerine göre kız kaçırdığı için evlenmek zorunda olan prens, tam İrina ile evlenecekken aksilik bu ya Blandov kardeşler de İrina’yı prensten kaçırdılar. Konuyu Rus çarının mahkemesine götüren kıza, prens altın ve elmaslar teklif etti. Fakat İrina tüm bunları reddederek, kefir tanelerini istedi. Prens de çaresizce bu isteği kabul etti.

Bu sayede İrina, 1908 yılında Moskova‘ya ilk kefiri getirerek, kefirin tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılmasında katkıda bulunmuştur.Bu durum, İrina’nın 1973 yılında 85 yaşında iken SSCB (Rusya) Besin Endüstrisi bakanına bir mektup yazarak kefirin Rus halkına ulaştırılmasında oynadığı başrolü anlatmasıyla anlaşılmıştır.

Kefir Nasıl Yapılır?

Ben hazır içemem kendi atomumu kendim hazırlarım diyorsanız öncelikle dışarıda satılan kefir tanelerine ihtiyacınız olduğunu unutmayınız.  Aldığınız kefir taneciklerini temiz bir cam kavanoz içerisine koyun. Ardından oda sıcaklığındaki sütü ekleyerek 24 saat kadar karanlık bir ortamda bekletin. Işıktan koruduğunuz kavanozu plastik süzgeç yardımıyla süzün. Kefiriniz artık içmeye hazır. Süzgecinizde kalan kefir tanelerini tekrar kavanoza koyup, üzerine süt ekleyerek yeniden kefir yapabilirsiniz. Ya da kefir yapmayacaksanız, kefir tanelerini sudan geçirip buzlukta bir sonraki kullanımınıza kadar dondurabilirsiniz. Kefir, oda sıcaklığında ve kapalı ortamda yalnızca 1 gün dayanabilmektedir ancak kefirinizi buzdolabınızda ışık almamasına dikkat ederek daha uzun süre saklayabilirsiniz.

Kefir hakkında daha fazla bilgi için Kefirci‘ye buyrun.

*Kefir hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.


One thought on “Kefir Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir