Genel Yemekler

Laba Dolma Nedir?

Laba Dolması Nedir?

Laba dolması basit bir tanımla Alanya ve Antalya bölgesinin kaburga dolmasıdır. Fakat kaburga dolması deyince birçoğumuzun aklına Mardin, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve hatta Bitlis bölgelerinde yapılan kaburga dolması gelir. Peki, konum olarak Akdeniz sahillerini kucaklayan Alanya ve Antalya’mızın kaburga dolması ile münasebeti nasıl gerçekleşmiştir?

Şimdi Alaaddin Keykubat döneminden başlamak istemezdim ama gerçekten Arap kültürünün Alanya’ya gelmesi, bölgede tersaneleri kuran ve deniz yolu ile kültürlerin tanışmasına yol açan Alaaddin Keykubat ile başlar. Fakat tam olarak 1427 yılında Alanya’nın Mısır Memluk Sultanlığı’na satılması ile kaburga dolması Akdeniz kıyılarına iner. Yani aslında, halkın çoğunluğu Arap olan ve varlığını bugünkü Mısır ve Suriye’de sürdürmüş Memlüklüler’in hediyesidir Alanya’ya Laba dolması.

Alanya’da kaburga dolmasının “Laba” gibi özel bir isim almasına gelince… Konu Alanyalıların kuzu, koyun ya da keçinin kaburga kemiklerinin olduğu sırt kısmına “labalık” demesinden kaynaklanıyor olabilir. Yani Alanya’da kasaplar “labalık” var mı deyince anlıyorlar. Yemek mi adını hayvanın kaburgasından alır, yoksa kaburga mı adını yemekten alır bu kesin değil. Ayrıca “laba” bazı bölgelerde dananın boyun eti için de kullanılan bir tanım. Bu yüzden sadece bu bölgede hayvanın kaburga bölgesine “labalık” dendiğini ve etinin ismini yemekten aldığını düşünebiliriz.

Nasıl Yapılır?

Tercihen kuzu kaburganın üstündeki yağlı deri, karın tarafına bakan kısmından başlanarak bir torba görevi görecek şekilde açılır. İçine soğan, domates, pirinç, maydanoz, baharat, kıyma ile hazırlanmış iç pilav hazırlanır. Kıyma yerine böbrek veya kuşbaşı yapılmış ciğer de kullananlar var. Yarı pişmiş pilav kaburganın içine doldurulur. Pirinçler şişeceği için kaburganın içi hafif boş bırakılır, doldurma işlemi bitince pilavın dökülmemesi için kaburga iğne iplikle dikilir. Kaburganın üstüne salçası sürülür, kızdırılmış tereyağda önü ve arkası mühürlenir. İyi pişmesi için kaburganın üzerine iğne veya çatalla küçük delikler açılır ve en son suyu eklenir. Ağır ateşte ortalama iki saatte pişen Laba dolması pilavı alta, eti üstte ve kavrulmuş badem ile süslenerek servis yapılır.

*Laba Dolma hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

 




Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir