Genel Yemekler

(Eskiden) – Manisa’da Kokoreç Nerede Yenir? Karbeyazı Kokoreç / Ekrem Balkan

Meşhur ağlayan kayalı ve endamlı Spil Dağı’nın eteklerinde bugüne kadar tadacağımız en lezzetli Kokoreç ile tanışacağımızı kim bilebilirdi? Üstelik Manisa’nın olayı “Mesir Macunu” iken Kokoreç gibi her derde deva bir besinin hasını burada bulabilmek gerçekten hazine sandığına ulaşmak gibi oldu.

Aman da aman, bu nasıl bir kokoreç ey dostlar! Öncelikle bizi ilk şaşırtan şey, kömür üzerinde yatay bir şekilde uzanmış kokorecin İstanbul’da alışık olduklarımızın aksine daha ince bir şekilde sarılmış olması oldu. Ateşin başında duran sevgili Ekrem Balkan‘a sorduk ve öğrendik; “İç yağı asla kullanmam. Sadece süt kuzu kokoreç bu. Ondan size ince gelmiştir. “dedi.

Bunu duyar duymaz aklımızdan şu geçti; “En harbi kokoreç acaba bu olabilir mi?” diye. Zira biz bunu düşünürken gözümüzün önünde Ekrem Usta’nın ellerinde doğranan kokoreç beyinlerimize “Ben geliyorum. Birazdan dilinizde damağınızda lezzet patlamaları yaşatacağım. Ayrıca evet ben bugüne kadar yemiş olduğunuz kokoreçler arasında en iyi ve en harbisiyim.” diyordu.

Karbeyazi_Kokorec3
Ekrem Balkan ve Karbeyazi Kokoreçleri

Final muhteşem oldu. İkişer porsiyon yedik. Ben hiç baharat koydurmadan “lup lup” indirdim süt kuzusunu mideme. Daha da yerdim. Ancak tadı damağımda kalsın ve bir daha buraya mutlaka yolum düşsün diye -kendimce- tadında bıraktım.

Bu ca’nım mekanın sahibi Ekrem Balkan bize ayrıca kokoreci eşinin temizlediğini, kendisinin sardığını, düzgün mal bulamadığı zaman dükkanı açmadığını, en güzel kuzunun Mayıs kuzusu olduğunu söyledi.

İstanbul’a dönüş yolunda nasıl mutluyuz, kelimelerle tarif edemem. Midemiz kuş gibi hafif! Tertemiz, pamuk helvası misali, yumuşacık bir kokoreç yedik. Kar gibi, kar beyazı gibi…

İzmirli bir yolculukta aracınızla mola verecekseniz eğer mutlaka Manisa içine girin. Çarşı’da Karbeyazı‘nı sorun, tarif edeceklerdir.

Afiyet şeker olsun!

Karbeyazi_Kokorec2

Karbeyazı Kokoreç
1. Anafartalar Mah. Gaziosmanpaşa Cad. No:10/A Manisa
Tel: 0236 2371560

Google-Map-IconAdresi haritada görüntülemek için tıklayın!

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

2 thoughts on “(Eskiden) – Manisa’da Kokoreç Nerede Yenir? Karbeyazı Kokoreç / Ekrem Balkan

  • serdar gencer

    bunu yedik de iyi etmedik herhalde. artık başka kokoreç yiyemiyorum! çok yağlı geliyor!

    Yanıtla
  • Hocam benim babam kasaptır. Manisa’da yıllarca kasaplar çarşısında yaşadım. Manisa’nın kokoreç ustaları her sabah erkenden bizim kasaplar çarşısına doluşurdu. O zamanlar yaşlıca bir amca vardı, ‘Müdür’ derdi herkes sebebini nedendir bilinmez. Süt kuzusu kokoreçin hasını ondan yerdik hep. Kasaplar Manisa’da onun harici kimseden yemezdi kokoreçi hatta. Kokoreç hijyen gerektiren bir yiyecek fakat ne yazık ki buna dikkat edilmiyor. Bunun dışında hangi bağırsak ile yapılacağına da dikkat edilmiyor yeteri kadar. En güzeli kuzudan, süt kuzudan olur sizin de keşfettiğiniz üzere. Çocukluk anılarım canlandı, paylaşmak istedim akla gelenleri, selamlar…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir