Genel Yemekler

Risotto Nedir?

Risotto Nedir?

Sanatıyla olduğu kadar mutfağıyla da Dünyaca meşhur olan bir ülkeye çeviriyoruz rotamızı. Öyle bir ülke ki birbirinden güzel şehirlerinde ve birbirinden güzel lezzetlerinde aşkı tekrar bulabilirsiniz. Nereden bahsettiğimizi anlamışsınızdır sanırım. İtalya

Risotto, İtalyan mutfağının en önemli, olmazsa olmaz yemeklerindendir. Henüz tatmamış kişiler için görünümü lapa pilava benzese de lezzet ve pişirme yönünden lapa pilavla uzaktan yakından alakası yoktur. Çünkü risottonun pirinci özeldir ve lapa olmaz. Daha çok “ağdalı” tanımı Risotto için daha uyundur. Özel ve biraz da zahmetli bir pişirme tekniği vardır. Pişirilirken azar azar et suyu veya şarap katılarak nişastasının kremamsı görünmesi sağlanır. Görüntü sizi yanıltabilir ama ilk lokmanızda anlarsınız ki pirinç taneleri lapa olmamış, tam kararında pişmiştir.

Risottonun tarihi elbette ki İtalya’nın pirinçle buluşmasından sonraya dayanmaktadır. Risotto yapımında kullanılan pirinç yavaş pişirilmeye uygun, nişasta oranı yüksek, kısa taneli ve kırık pirinç olmalıdır.

İtalyan mutfağının olmazsa olmazı olan risottoyu yapmak için en uygun pirinç türü ise adını Arborio kasabasından alan Arborio pirincidir. Bu pirinç Po vadisinde yetiştirilir. Bu pirinci bulamayanlar diğer kırık pirinç türlerinden de risotto yapabilir. Ama pirincin kırık olması şarttır.

Nasıl Yapılır?

Her lezzetli yemeğin yapımı gibi risottonun da yapımı biraz meşakkatlidir. Ustalık ve beceri ister. Öyle herkesin yaptığı risottoyu yiyemezsiniz. Risottoyu hakkını veren birinin elinden yemelisiniz.

Geleneksel yöntemde risotto soğan ve tereyağında kavurularak yumuşatılır. Soğanın rengi değişmeden pirinç atılır ve kavrulmaya devam edilir. Pirinç saydamlaşınca et suyu veya şarap azar azar eklenir. Sıvı eklendikçe risotto devamlı karıştırılmalıdır. Yaklaşık yarım saat süren karıştırma ve pişirme işleminden sonra pirinç suyunu iyice çekip nişastasını iyice salmış ve kremamsı bir hal almıştır. Son olarak biraz daha tereyağı ve parmesan ekleyerek karıştırılır ve pirinci pişmişse ocaktan alınır.

Risotto pişince genelde ısıtılmış tabaklara alınır. Üzerine parmesan peyniri, maydanoz veya fesleğen eklenerek servis edilir.

Parmesanlı Risotto, Safranlı Risotto (Risotto Alla Milanese) ve Mantarlı Risotto en beğenilen risotto çeşitleri arasında yer alır.

safranli-risotto

Risotto Alla Milanese (Safranlı Risotto)

Malzemeler

  • 250 gr. Arborio pirinci ( veya kısa taneli bir pirinç çeşidi )
  • 1 soğan
  • 3 çorba kaşığı tereyağı(soğan kavurmak için)
  • 1 – 1,5 litre tavuk suyu
  • 1/2 tatlı kaşığı safran
  • 150 ml beyaz şarap ya da su
  • 60 gr parmesan peyniri
  • 40 gr tereyağı
  • Tuz-karabiber

Yapılışı

Öncelikle tüm malzemelerin elimizin altında hazır olması gerekmektedir. Bu yüzden parmesan peynirini bir kaba rendeleyin. Safranı da bardağın içindeki şaraba dökün ve karıştırın. Soğanı doğrayın.

Tavaya tereyağını koyun. Tereyağ eriyince yemeklik doğranmış soğanları ekleyin ve 2-3 dakika kadar renkleri değişmeyecek şekilde kavurun. Pirinci ekleyin ve sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin.

Pirinçler şeffaflaşınca beyaz şarabı ekleyin ve orta ateşte pişirmeye devam edin. Tuzu ve karabiberi ilave edin. Pirinçler şarabı iyice çekince 1 kepçe tavuk suyu ilave edin. Her suyunu çektiğinde 1 kepçe daha tavuk suyu ilave edip ve karıştırmaya devam edin.

Risottonuz kremamsı bir kıvama gelip hafifçe dişinize gelecek sertliğe ulaşınca risottoyu ateşten alın ve içine tereyağını ve parmesan peynirini ekleyerek hızlıca karıştırın. Son olarak fesleğen veya maydanoz ile üzerini süsleyerek servise hazır hale getirin.

*Risotto hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair görüşleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

2 thoughts on “Risotto Nedir?

  • İtalya’nın en çok bilinen geçmişi 1500’lü yıllara kadar dayanan, görünüşüyle Türk pilavını andıran meşhur bir yemektir. Bunu da ekleyebiliriz :)

    Yanıtla
  • Helin

    Mükemmel tarif vermişsiniz.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir