Diğer Listeler

Şaraplık Üzüm Çeşitleri

Üzümleri yeriz. Ama işte bir de en az yazılı insanlık tarihi kadar eski olan üzümden şarap yapma süreci var ki o da başlıbaşına bir ihtisas konusu. Şarapları tanımak için önce şarap yapılan üzümleri ve şaraplara verdiği farklı karakterleri bilmek gerekiyor.

Dünyanın bilinen ilk şarap üretimi Gürcistan’da başlamış ve oradan Anadolu’ya gelerek tüm dünyaya yayılmış. Üzümler de keza bu yayılma ile birlikte bulundukları ortama adapte olarak farklı türlere dönüşmüş.

Dolayısıyla şarabı tanımanın yolu da öncelikle üzümü tanımaktan geçiyor. İşte size şarap yapımı için kullanılan en başat ve en çok bilinen; şişelerin üzerinde muhtemelen gördüğünüz şaraplık üzüm çeşitlerini derledik.

Buyrunuz.

1. Chardonnay Üzümü

Dünyanın en popüler beyaz şarap üzümüdür. Fransa’nın Burgonya bağlarının ana beyaz üzüm çeşidi olan Chardonnay hem serin, hem de sıcak iklimlerde yetişiyor. Fransa’nın Champagne bölgesi ve Kaliforniya’nın bol güneşli bağlarında en çok yetiştirilen üzüm çeşidi. Serin iklimlerde narenciye tatlarına, sıcak iklimlerde ise tropik meyvemsi tatlara sahip şaraplar verebiliyor.

1-chardonnay-uzum-salkimi

2. Riesling Üzümü

Serin iklimleri seven Riesling Almanya, Avusturya ve Kuzey Fransa’da yetiştiriliyor. Son derece aromatik alkol oranı düşük ama asidite bakımından zengin şaraplar veriyor. Ülkemizde de Trakya bölgesinde sınırlı miktarda Riesling yetiştiriliyor. Riesling’ten yapılan şaraplar dünyanın en uzun süre yıllandırılabilen şarapları arasında. Geç hasat edilen Riesling’lerden yapılan tatlı şaraplar dünyanın en kıymetli tatlı şaraplarından sayılıyor.

2-riesling-saraplik-uzum-cesitleri


[wdi_feed id=”1″]


3. Gewürztraminer Üzümü

Anlamı “Baharatlı Traminer” demek. Bir kzey Avrupa üzümü. Adı gibi baharatlı lezzetlere sahip olan beyaz şarap sonuçları veriyor. Serin iklim seven bir üzüm. Pembe ve kırmızıya çalan alacalı bir renge sahip olan Gewürztraminer bazen Misket’i, bazen de Riesling’i andıran çiçeksi, baharatlı aromalara sahip.

3-gewurztraminer-saraplik-uzum-cesitleri

4. Cabernet Sauvignon Üzümü

Dünyanın en bilinen ve uzun ömürlü şaraplarını veren kara üzüm çeşidi. Salkımları ufak, küçük taneli ve kalın kabukludur. Bu yüzden de tanence zengindir ve uzun süre yıllandırılabilir. İçilebilir olgunluğa daha hızlı erişebilmesi için Merlot üzümleri ile evlendirilir. Türkiye’de Ege’de ve Trakya’da yetiştiriliyor.

4-Cabernet-Sauvignon-saraplik-uzum-cesitleri

5.  Cinsault Üzümü

Trakya bölgesinin en popüler kara üzümü. Fransız kökenli bir üzüm olmakla birlikte Türkiye’de Türkleşerek Senso, Şensu, Şensoy gibi isimler almıştır. Hafif gövdeli ve baharatlı kırmızı şarap üretimini sağlar. Ancak tek başına kullanılacak kadar kuvvetli bir şarap üzümü değil, bu yüzden daha çok kupajlara tonlar katan bir üzüm çeşidi.

5-cinsault-saraplik-uzum-cesitleri

6. Cabernet Franc Üzümü

Fransa Bordo bölgesinin kuvvetli yaban meyveleri kokan şaraplarını veren üzüm çeşidi. Genelde Cabernet Sauvignon ile harmanlanıyor. Fransa’nın gözde siyah üzüm çeşitlerinden. Türkiye’de çok nadir yetiştiriliyor.

6-cabernet-franc-saraplik-uzum-cesitleri

7. Merlot Üzümü

Kısa sürede olgunlaşan ve damakta kadifemsi ağız burkan tatlara sahip şaraplar veren bir üzüm çeşidi. Bordo bölgesinin Cabernet’den sonra ikinci favori siyah üzümü. Tek başına yumuşak, yuvarlak ve meyvemsi tatlara sahip şaraplar veriyor. Cabernet Sauvignon ile harmanlanarak Cabernet’i dengeliyor.

7-merlot-saraplik-uzum-cesitleri

8. Grenache Üzümü

Dünyada en çok dikilen üzüm çeşidi. Bu mor renkli ve bağcılığı kolay olan üzümün menşei Fransa Rhöne vadisi olsa da Ege bölgesinde çokça yetiştiriliyor. Tek başına eskitilmeye uygun olmayan günlük şarap üretiminde kullanılıyor. Daha çok kupajlara (harmanlara) giriyor. Ayrıca roze şaraplarının yapımında da iyi sonuçlar veriyor.

8-grenache-saraplik-uzum-cesitleri

9. Şiraz Üzümü

İran’ın Şiraz kentinden dünyaya yayıldığı için bu ismi almış. Fransa’da Syrah, yeni dünya ülkelerinde Shiraz ismi ile biliniyor. Kalın kabuklu ve koyu lacivert renklere sahip olan bu üzüm baharat lezzetlerinin hakim olduğu dengeli şaraplar veriyor. Türkiye’de Ege bölgesinde bazı şarap üreticileri tarafından üretimi devam ediyor.

9-siraz-saraplik-uzum-cesitleri




Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir