Genel Yemekler

Tiramusu Nedir?

Tiramisu Nedir?

Kahvenin sadece içmek için kullanıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tatlı ile buluşması da apayrı bir mevzu oluyor. Bunlardan bir tanesi de orijinali İtalyanlara ait olduğu söylenen fakat bizim de çok benimsediğimiz Tiramusu tatlısıdır. Yiyenler de dillere destan lezzetini iyi bilir.

Afrodizyak etkisinin bulunduğu söylenen tatlının İtalyanca’daki tira sözcüğünün karşılığı “çek”, “alıp götür”  anlamından türetilerek “beni kendime getir, kaldır”  anlamına geldiği bilinmektedir. Bu özellikleri taşımasından dolayı tiramusu zamanında bir sevgili tatlısı olmuştur ve romantik buluşmalardan önce bol miktarlarda tüketilmiştir. Belki de ismindeki büyüsünden etkilenip kendisine bağımlı bir hale gelmişizdir de diyebiliri. Hoş hangi tatlı insanı mutlu etmez ki değil mi?

Tiramusunun tadı oldukça hafiftir bu yüzden yediğiniz dilimleri fazla kaçırmanız muhtemeldir. Efsane tatlının efsanevi bir hikayesi olduğunu da söyleyebiliriz.

Hikayenin ortaya çıktığı yer Siena’dır. Cosimo de Medici isimindeki Toscana dükünün şehre gelmesinden ötürü kutlama yapılmak istenmiştir. Kendisinin hem ününe hem de kişiliğinin zerafetine yakışacak basit malzemeler yardımı ile bir şey yapmak isteyen pastacılar ortaya tiramusu çıkartmışlardır. İsmi “zuppa del duca” türkçesi dük’ün karışımı”nı zaman içerisinde şimdi ki adına kavuşmuştur. Dük abimizin de tatlıyı çok beğenmesiyle ünü Venedik’e ardından İtalya’ya ulaşır. Oradan da diğer ülkelere sıçramıştır.

Başka kaynaklara göre ise;

“Le Beccherie” isimili Veneto bölgesindeki restoranda şef Roberto Linguanotto ve yardımcısı Francesca Valori’nin icat ettiği söylenmektedir. Tatlının herkes tarafından bilinmesinde “Veneto Tatlıları” isimli kitapta 1983 yılında yer almasının katkı sağladığı söylenmektedir.

Hangisi doğruyu söylüyor pek bilmek mümkün gözükmüyor ama bize böyle bir tatlıyı ortaya çıkardıkları için kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Tiramusu Nasıl Yapılır?

Evlerimizde yaptığımız tiramusu keki orjinalinden biraz daha farklıdır aslında. Bizler biraz kolayına kaçarak hazır pasta keki (Yaşasın BİM!) kullanıyoruz, elin İtalyanı ise kedi dili denilen “Savoiardi” bisküvisini kullanıyor. (Şu anda bu bisküvi gurme marketlerde ve başka birçok yerde var.) Aradaki fark böyle başlıyor. İç malzemelerinden bizde ki labne peyniri yerine ise mascarpone peyniri görevi üstleniyor. Yumurta, şeker, espresso, tuz diğer yardımcıları oluyor.

İşe önemli bir püf noktası olan yumurtaların beyazları ile sarılarını ayrı kaplara ayırmak ile başlıyoruz. Yumurta akına az miktarda tuz ve vanilya ekleyerek mikser yardımıyla çırpıyoruz.  Bu sefer de yumurta sarısına geçerek toz şeker ilave ederek rengi açılana kadar çırpıyoruz.

Her şeyi ayrı hazırladığımız tiramusunun can damarı olan noktası mascarpone peynirini de mikserle çırparak önceden hazırladığımız yumurtaları yavaşça ekliyoruz. İtalyanlar bu aşamada içerisine sevdikleri kahve likörünü de ekler. Krema dolapta beklerken kahvesi hazırlanarak soğutulur. Kedidili bisküvilerin her iki tarafı da ıslanacak şekilde kahveye batırılarak tepsiye dizilir. İkinci kez aynı işlem yapıldıktan sonra kremadan azar azar sürülerek devam edilir. Servise hazır hale gelmesi için üzerine bolca kakao ya da tercihe göre toz kahve serpilmektedir. Bir gece boyunca buzdolabında kalırsa daha güzel bir lezzet yakalayabilirsiniz.

*Tiramusu hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair görüşleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir