Büryan Kebabı Nedir?
Sıradaki hikâyeli lezzetimiz: “Büryan Kebabı”. Büryan, Püryan ya da Biran olarak da adlandırılan, Türkiye’nin birçok yerinde yapılan fakat daha çok Siirt ve Bitlis yöresine ait, tarihi oldukça eskilere dayanan bir et yemeğidir. Arapça’da Perive olarak da adlandırılır. Yemeğin adı Türkçeye “pişirilmeden önce kızartılmış” anlamanına gelen Farsça’daki biryani sözcüğünden girmiştir.
Anadolu’nun birçok yerleşim merkezinde eski çağlardan beri yaygın olarak yapılan Büryan Kebabı, İlk kez Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde karşımızda çıkmaktadır. 1647 yılında Bitlis yöresinde kendisine sunulan ve bu bölgeye ait Büryan Kebabı ve Zerde Büryan Pilavı’ndan bahsetmektedir.
Farklı yöre mutfaklarında “Biryani” adı ile de anılan Büryan Kebabı, “Biryani” olarak yapıldığı yörelerde pilavla birlikte tüketilebilmektedir. Rivayete göre, IV. Murad’ın Revan Seferi sırasında Bitlis’e geldiğinde halkın kendisine büryan ikram ettiği ve bu lezzeti çok beğendiği de kaynaklar tarafından aktarılmaktadır.
Bu yazımda sizlere büryan kebabının hikayesini anlatmaya çalıştım. Lezzetlerin ortaya çıkış hikayelerini anlatmaya harbiyiyorum.com üzerinden devam edeceğim. Ortaya çıkış hikayelerini merak ettiğiniz lezzetleri “hikayeliyemekler” instagram sayfamdan sorabilir ve geçmiş paylaşımlarımı inceleyebilirsiniz. Takipte kalın…
Alper Buldu
Instagram: @hikayeliyemekler