Genel Yemekler

Keçiboynuzu (Harnup) Nedir?

Keçiboynuzu, baklagiller ailesinden, Akdeniz ikliminde yetişen bir bitki türüne ve onun meyvelerine verilen addır. Harnup olarak da bilinir.

Keçiboynuzu meyveleri 15-20cm’e kadar büyür. Başlangıçta yeşil olan bu meyveler olgunlaştıkça kahverengiye döner.

Tohumları son derece kurudur, içine su alması vakit alır. Doğada ağırlığı değişmeyen bir tohumdur. Bu sebeple Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıştır. Hatta İngilizce carob, Arapça’da kharup olarak bilinir ve kırat/karat olarak bilenen ölçüye adını vermiştir. 16 çekirdeği bir dirhem eder. Tanıdık geldi, değil mi? O zaman merakları hemen giderelim, şık giyimli kişilere söylediğimiz ‘iki dirhem bir çekirdek’ lafının hikayesi de buralara dayanıyor. Eski altın paraların ağırlığı iki dirhem bir çekirdeğe denk gelirmiş, yani şık giyinen insanlara altın benzetmesini yapmış atalarımız… Biz konumuza geri dönelim.

Keçiboynuzuna ağaçta yetişen çikolata da denmektedir. Çikolata imalatında tatlandırıcı olarak kullanıldığı yerler vardır. Öksürük ilaçları yapımında kullanılır. Pekmezi yapılır. Gıda sektörü dışında kullanıldığı alanlar da vardır.

Keçiboynuzunu kakao içeren her tarifte kakao yerine kullanmanız mümkündür. Üstelik kakaodan daha sağlıklı bir besindir. Alerjen etkisi kakaodan daha düşüktür. Kakaodan %60 daha az kalori içerir. İçinde %47 oranında şeker vardır. Bu oran çok görünmekle birlikte, tariflerde şeker yerine kullanılır ve daha sağlıklı bir alternatif oluşturur.

İçinde bulunan pektin ve lignin sayesinde sindirime yardımcı olan keçiboynuzunun afrodizyak etkisinin olduğu da söylenir.

Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir