Genel Yemekler

Karalahana Çorbası Nedir?

Karalahana, Doğu Karadeniz halkının temel besin kaynaklarından biri. Durum böyle olunca karalahana içeren yemek çeşitleri de bir hayli fazla sayıda oluyor. Karalahana çorbası da bunların önde gelenlerinden.

Kalsiyumdan tutun da Magnezyum ve Potasyum gibi birçok mineral içerir. E haliyle çok da besleyicidir. Şimdi, “Bu kadar besleyiciyse kesin çok lezzetsiz, tatsız tuzsuz bir şeydir.” diye düşünebilirsiniz. Şaşıracaksınız ama gayet de lezzetlidir! Bir kere içerseniz, müptelası olabilirsiniz. İçerisinde karalahanayı adeta tamamlayan barbunya, mısır ve soğan bulunur. İsteğe göre “iç yağı” denilen (gömlek yağı) yağ, zeytin yağı, tereyağı ve su eklenir.

Bol acılı yenmesi ise tavsiyemizdir.

Karalahana çorbasının ezmesi de bulunur. Eğer ezme yapılacaksa çorbaya ek olarak mısır unu eklenir ve geleneksel yapım şekli olan kestane veya ıhlamur ağacından yapılan çekiç benzeri bir aletle çorba ezilir. Böylece ezme elde edilir. Tercihen üzüm sirkesi veya turşu suyu eklenip tüketilir. Yanında mısır ekmeği ve fasulye turşusu vazgeçilmezleridir.

Karalahana çorbası kış aylarında Doğu Karadeniz’de sıkça tüketilen doyurucu bir başlangıçtır.

Fotoğraf kaynakça: lezzet.com.tr




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir