En İyilerLİSTELER

Dünyanın En İyi Çorbaları

Çorbanın geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Tarihte ilk çorbanın izi milattan önce 20 binli yıllara kadar gidiyor. Çorba herkesin damak tadına, isteğine göre yapıp şekilllendirebildiği bir yemek türü. Aslında başlıbaşına bir öğün. Hem sağlıklı, hem leziz her yönüyle isteğe göre harmanlanabilen, hatta sürekli geliştirilebilen bir lezzet.

Türkiye’de olduğu kadar dünyada da bir çok çeşidi olan çorbanın tüm dünyada nam salmış olanları da var. Türkiye’den ise listeye girebilen bizce çok fazla tarif var ama tescillenen şimdilik sadece Yayla Çorbası

İşte Dünyanın En İyi Çorbaları.

1- Yayla Çorbası, Türkiye

Yayla çorbası yapımı ilden ile değişse de Türkiye lezzet haritasında hemen hemen her yörede görebileceğimiz, anonimleşmiş lezzetlerden bir tanesi. Yapımı ve adı ilden ile değişkenlik gösterebiliyor. Yayla çorbası, ister sıcak ister soğuk tüketebileceğiniz 4 mevsimlik bir çorba. Pirinç, yumurta sarısı, un, nane, tereyağı, yoğurt, su bu güzel lezzetin oluşmasına yetiyor.

2- Banga, Nijerya

Banga Çorbası; Nijerya ile özdeşleşse de tüm Batı Afrika ülkelerinde yapılan bir çorba çeşidi. Kerevit ile palmiye meyvesinin yerel baharatlarla pişirilmesi sonucu oluşan Banga çorbası, hurma fıstığı meyvesinden, çeşitli baharatlardan ve çeşitli et ve balıklardan yapılan lezzetli bir çorba olarak listede yerini alıyor. (Bizim balık çorbasının egzotik biçimde baharatlısı mı dersiniz?)

3- Bouillabaisse, Fransa

Bouillabaisse, Fransa’ya ait bir balık çorbası. Aslında Bouillabaisse, bilinen en iyi klasik Fransız yemeklerinden de birisi. Yani çorba deyip geçmemek lazım. Safran Kokulu Fransız Balık Çorbası olarak da tanınıyor. Geleneksel bouillabaisse, rascasse, akrep balığı, kırmızı kefal ve conger gibi çeşitli balık ve deniz mahsulleriyle ve aynı zamanda sulara özgü spiny ıstakoz ve yengeç gibi kabuklularla yapılır. İddialı ve herkesin harcı değil ama listeye girmiş.

4- Caldo Verde, Portekiz

Caldo Verde, Portekizli mutfağında popüler bir çorba. İçeriğinde patates, lahana, tavuk göğsü, zeytinyağı ve tuz var. Türkiye’de yapan ve meraklısı fazla olan bir çorba türü olduğunu söylemek isteriz. Bu arada Portekizcede caldo çorba, verde ise yeşil demek.

5- Chorba Frik, Cezayir, Libya ve Tunus

Yeşilken hasat edilen ve freekeh (frik) denilen bir makarnalık buğday kullanılıyor. İçinde domates suyu, aromatik baharatlar, haşlanmış tavuk, nohut, sığır eti, koyun veya kuzu eti var. Bu çorba özellikle Ramazan aylarında Kuzey Afrika ülkeleri tarafından tüketiliyor.

6- Gazpacho, İspanya

Gazpacho, Gazpacho Manchego İspanya’ya özgü bir çorba. Bu çorbanın tarihi ilk olarak Roma İmparatorluğu’na dayanıyor. Roma İmparatorluğu askerleri, yolculuklarında bayat ekmek, sarımsak ve zeytinyağı taşırlarken, sonraları içine su ekleyerek çorba haline getirmişler. Çorbanın yapımında genellikle tavşan eti olmak üzere et, haşlanmış katı yumurta ve mantar kullanılıyor. Bazı kesimler ise bu çorbayı aynı zamanda İspanyol bölgesine ait sıvı bir salata olarak tarif ediyor.

7- Lanzhou, Çin

Lanzhou, Çin; Lanzhou Beef Noodle Çorbası veya Lanzhou Beef Lamian dilimlenmiş sığır eti, turp, kırmızı biber yağı ve otlar ile yapılıyor. Türkiye’deki Çin restoranlarında da var. Çin’in geleneksel çorbalarındna biri olan Lanzhou’nun bir özelliği de içindeki noodlerın şekilli olarak yerleştirilmesinin bir sanat olarak kabul edilmesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir