Genel Yemekler

Urla Katmeri Nedir?

Urla katmeri, Balkanlar’dan gelip Ege mutfağında kendine yer bulmuş tuzlu bir hamur işidir. Yağlı sac üzerinde kızartılarak yapılır. Ustaları yağlı bir hamur işi olduğunu kabul etmez; çünkü yapımında zeytinyağı kullanılır.

Katmerin hamurunda un, tuz, limon suyu ve su vardır. Limon suyu hamuru sertleştirir ve açılmasını kolaylaştırır. Ancak yine de bu hamuru açmak ve pişirmek ustalık ve zaman ister.

Hamur hazırlanıp 45 dakika dinlendirilir. Topaklara ayrılır ve 30-40 dakika daha bekletildikten sonra açılmaya hazır hale gelir. Havada döndüre döndüre, boyoz hamuru gibi açılır ve zeytinyağlı krom nikel sacın üstüne serilir.

İncecik açılmış hamurun üzerine yumurta kırılır. Yumurta hamurun her tarafına yedirilir, üstüne iç malzeme eklenir. Zarf gibi kapatılan hamur sacın üstünde kızartılır. Kızardıktan sonra dilimlenip servis edilir.

Peynirli, patatesli, kıymalı ya da karışık çeşitleri yapılır. Yağı içine çekmemiş, çıtır çıtır, incecik hamurun dolgun içli olanı makbuldür.

Ev yapımı ayranla güzel bir uyum yakalayan bu lezzeti, denize karşı tüketmenin keyfi de tavsiye olunur.

Fotoğraf: http://istanbulfood.com

Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir