Genel Yemekler

Ahmetbey Köftesi Nedir?

Ahmetbey Köftesi

Ahmetbey köftesi, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinin Ahmetbey beldesinde yapılan, yöreye özgü bir köfte çeşididir.

Millet olarak köfteye olan düşkünlüğümüz malum, ancak çoğunluk tarafından söylendiğine göre bu köfte; ne İzmir ne Tekirdağ, ne Kırklareli ne Akçaabat ne de İnegöl köftesi ile karşılaştırılamazmış… Damak tadı kişiden kişiye değiştiğine göre tadıp siz karar vereceksiniz. Biz köfte hakkında bilgi vermeye devam edelim.

Ahmetbey köftesinin ilk sırrı kıymasındadır. Kıyması Ahmetbey beldesinde yetişen büyükbaş hayvanlardan elde edilir. Bu kıyma ya iri çekilmiştir ya da satırla kıyılmıştır. İçinde katkı maddesi veya karbonat olmadığı için elastik dokudan uzak, ev yapımı kıvamındadır. Etin en güzel hali olduğunu söyleyenler vardır.

Sulu, lezzetli bir köftedir; içinde az miktarda baharat vardır.

Beldedeki usule göre; istenilen miktardaki köfte için kıyma, siz siparişi verdikten sonra büyük kıyma kabından alınır ve ızgara önünde hazırlanır.

Ahmetbey köftesinin ikinci sırrı ustasındadır. Ustaları kıymayı nasıl yaptıklarını söyleseler de köfteyi hazırladıktan sonra onu pişirmek için kullandıkları teknikleri sadece kalfalarına öğretirlermiş. Bu teknikler ustadan kalfaya geçermiş. Yani Ahmetbey köftesi de Tekirdağ, İnegöl, Akçaabat köftelerinden sonra yeni bir ekol olarak karşımıza çıkıyor diyebililiriz.

Bir defa yiyen kişinin bir daha yemek istediği bu köfteyi İstanbul Ataşehir’de Ahmetbey’den günlük olarak getirip yapan bir yer de varmış üstelik…

Araştırıp bulunuz. Buraya da yorumlarınızı yazınız :)




Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir