Genel Yemekler

Kereviz Nedir?

Pişerken çıkardığı kokusundan ötürü sevmediğimiz, ama çocukken birçoğumuzun annemizin zoruyla “patates” diye tükettiği, trajikomik olarak ikisi arasındaki farkı pek de anlayamadığımız bir sebzeden bahsediyoruz. Hatta bizim evde “kerevizin patatesi” diye bir tanım bile vardı. İşte bunlar ilk kandırılmalarımızdı! O zaman yüzümüzü buruşturarak yediğimiz bu sebzenin şimdi en sevilenler listesine girmesi aslında pek tesadüf değil, çünkü kendisi pek leziz. Hele yazının sonunda size vereceğimiz çok basit bir kereviz tarifi ile iddia ediyoruz siz de bu sebzeyi kış sofralarınıza sık sık konuk edeceksiniz. Gelin, kerevizin ne olduğuna kısaca bakalım.

Kereviz maydanozgiller Apiaceae familyasından, iki senelik bir bitkidir. Avrupa’nın batı ve kuzey sahillerinde yetişir. Çukur ve sazlık kesimleri sever. Boyu bir metreye varabilir. Çiçekleri krem rengindedir.

Kereviz zeytinyağlı sebze yemeği olarak, haşlanmış veya çiğ olarak salatada veya çorbası yapılarak tüketilir. Lezzetli bir kış sebzesidir. Kereviz, suyu sıkılarak da tüketilir.

[wdi_feed id=”1″]

Dünya çapında çeşitli mutfaklarda kendine özel yer bulmuştur. Güney Avrupa, özellikle Fransa ve ABD’de Louisiana’da kendine özel yer edinmiştir. Çin mutfağında karışık sebze kızartmalarında kullanılır. Bizde sapı pek kullanılmasa da özellikle Amerikada kereviz sapı çiğ olarak birçok baharatlı/sarımsaklı yemeğin yanında çiğ olarak sunulur. Çok iyi bir lezzet nötrleştiricisidir. Kereviz sapı özellikle Bloody Mary kokteyllerinin en has oyuncusudur.

Dünyaya yayılmış olsa da ilk izlerinin Antik Yunan’a kadar uzandığını görürüz. Kullanımına dair ilk bilgiler Sisam Adası kalıntılarından bize ulaşır. Ayrıca Homeros’un tüm edebiyat tarihine ilham olan eseri İlyada’da atların yaban kerevizi ile beslendiğinden, Odyssea’da ise Kalipso mağarasının yakınında yaban kerevizi yetiştiğinden bahsedilir.

Kerevizin tohumlarının tatlandırıcı baharat olarak kullanıldığını da ekleyelim. Ayrıca kereviz tozu ve sofra tuzunun karışımından kereviz tuzu elde edilir ki bu tuz Bloody Mary kokteyline harika bir tat verir.

Kerevizin Faydaları

Kerevizin yaprak, sap ve gövdesinde zengin çeşitte vitamin ve mineral bulunur. Besleyicidir. Metabolizmayı güçlendirir. Bu güzel kış sebzesinin faydalarını sıralayalım şimdi de:

  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • Böbreküstü bezlerini çalıştırır. İdrar söktürücüdür.
  • Yorgunluğu azaltır.
  • Cilt sağlığına iyi gelir.
  • Dolaşımı düzenler. Zayıflamaya yardımcı olur.
  • Cinselliğe olumlu etkisi vardır.

Portakallı Kereviz Tarifi

Bu tarifi güzel bir Akdeniz kasabasında tatil sırasında almıştım. Restoran sahipleri kendileri için pişirdikleri kerevizden ikram etmişlerdi akşam yemeğinde. Tadına doyamamış, nasıl yaptıklarını sormuştum. Öyle ya, bu kadar güzel bir yemeğin kesinlikle gizli bir püf noktası olmalıydı. Acaba söyleyecekler miydi?

Pazardan alınmış taze kerevizleri ince yuvarlaklar halinde kesmişler, sap ve yapraklarını da uzun ve iri doğramışlardı. Biraz tuz ekleyip hiç su koymadan, sadece taze sıkılmış portakal suyuyla biraz da zeytinyağıyla pişirmişlerdi. Bu kadar basit, bu kadar leziz… İnanması güçtü, tatilin keyfi yemeğin lezzetine karışmış olabilirdi ve tarifi evde denemeden doğruluğunu bilmek imkansızdı.

Kasabanın sarhoşluğundan değilmiş, gerçekten evde de leziz oluyormuş böyle yapılan kereviz. Püf noktası ise hayatımızda en zor yakaladığımız basitlik sadelikteymiş. Afiyet olsun!




Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

One thought on “Kereviz Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir