YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Susam Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Susam en olmadık yerlerde karşımıza çıkar. İster bir baharat karışımına hacim kazandırmak için kullanılsın, ister Japon yemeklerinin sunulduğu tabağa serpiştirilsin ya da sert helva yapımında kullanılmış olsun, susam kendi tadını damağınızda hissettirir.

Hem sarımsı beyaz hem de siyah susam çeşitleri baharat ticareti açısından taşıdığı önem nedeniyle yetiştirilir; bu iki çeşit arasındaki lezzet farkı çok azdır. İçerdikleri yağdan dolayı her iki çeşidin de zengin, yoğun bir tadı vardır. Susam yağı, uzun süre çeşni olarak kullanılmıştır çünkü kavrulmuş susamın tadı harikadır. Yağlı bir tohum olan susam, kavrulduğunda tadı, kavrulmuş fındığın tadına benzer ve herhangi bir yemeğe çeşni katar.

Susam piyasasında nadiren görülen ve nasıl olup da bu renkte oldukları merak konusu olan kırmızı ve kahverengi susam çeşitleri Asya ve Kuzey Afrika’da yetiştiriliyor. Tatları, sarımsı beyaz ve siyah renkli kuzenlerinin tadından çok az farklı olan bu çeşitler, yağ üretiminde kullanılmak üzere yetiştirilir. Kahverengi susam çeşitlerinden bazılarıysa aslında beyaz susamın kabuklu halidir. “Doğal” sıfatı altında satılan bu çeşit kahverengi susamın tadı biraz daha belirgin, dokusuysa daha liflidir.

İşini seven, usta fırıncılardan bazıları, kabuğu soyulmamış, doğal susam, rezene tohumu ve haşhaş karıştırıp ekmeklerin üstüne serperek çok başarılı bir uygulama gerçekleştirirler. Rengi ya da biçimi nasıl olursa olsun susam fındığımsı lezzet özelliğini içine konduğu yemekte gösterir.

Kaynak: Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi

*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

One thought on “Susam Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • ruhi okurlar

    Susam ekmek istiyorum.Gelen nesillere nasıl yetiştiğini göstermek için.Çok değil 250 gr

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir