AksarayBörekHamur İşiNE YİYELİMNEREDE YİYELİMTürkiye

Güzelyurt’ta Kapak Böreği Nerede Yenir? Ailem Restoran, Aksaray

Koronavirüs hayatımıza eksi/artı yönde heyecan kattı. Yeryüzündeki tüm restoranların akıbeti ne olacak belli değil ama biz yine Harbi Yiyorum’un ruhuna uygun olarak en azından gezdiğimiz ve lezzetine aşina olduğumuz lezzetleri nefes aldığımız sürece belgelemeye devam edeceğiz. Çünkü insanlık için bu gerekli! En azından hafızamızdakileri boşaltmamız bile önemli. Belki gelecekte tarihçiler istifade eder, yazdıklarımız geleceğe bir artı katar. (Tüm tarihçilere, araştırmacılar selam olsun.) O yüzden kaldığımız yerden yazmaya devam ediyoruz. Bu kez köşemizde Aksaray’da Kapak Böreği ile meşhur ve yöresel ev yemekleri yapan Ailem Restoran isimli bir mekan var.

Efendim memleketimiz insanı çoğu zaman gördüğü ile gaza gelen bir varlık. Mesela Adana’yı kebapçı, şalgamcı bilirlerdi ta ki bundan 3 yıl evvel baklavalık hamurdan yaptıkları su böreğini görene kadar. Bir de baktık ki su böreği fenomeni; kebabı şalgamı devirdi geçti. Bu kez de Adana’nın böreği Türkiye’nin her yerinde yaygınlaştırılmaya çalışıldı.

Bütün yemek girişimcilerinin tek bir amacı vardı artık. Her semtte bir Adana Böreği satan dükkan açmak. Adanalı olsun olmasın herkes Adana börekçisi açma peşine düştü. Lakin kimse kendi memleketinin, annesinin/halasının yaptığı böreği geliştireyim, bunu satayım demedi. İrrasyonelliğin bulunabilirlik ilkesi gereği Adana Böreği şöhret oldukça annemizin/halamızın yaptığı börekler itibarsızlaştı. Her zaman olduğu gibi yatırımlar zayi, uykular haram, çok sevdiklerimiz yalan oldular.

Yadırgıyor muyuz? Hayır, elbette yadırgamıyoruz. Bunlar Türkiye’de normal süreçler… (Gaz, Gelişme, Fail!)

O yüzden Aksaray’ın bu böreği herkese kapak olsun! Çünkü ismi kapak böreği. Üstelik enfes bir börek. Aksaray Güzelyurt’a ta Kapadokya’dan kalkıp sırf bu böreği yemek için gittik. Güzelyurt’un bir aile işletmesi olan Ailem Restoran’da bu böreği yemek için gitmeden 3 saat önce sipariş verdik. Malum bir hazırlanma süresi vardı. Öyle şımarık gibi istediğin anda “Lönk!” diye bulamayacağın bir börekti.

Sonra gittik gördük ki bu nefasetin tepsisinin üstünde gerçekten bir kapak var. Bu kapağın üstünde de küller serpilmiş. İşte o küller varya o küller sevgili okuyucu! O küller tepsinin altında yanan kömürlerin külleri…

Yanlış duymadınız kapak böreği mangal ateşinde pişiyor. Tıpkı eski zamanlarda gazlı/elektrikli fırınların bulunmadığı yıllarda olduğu gibi. Böylece altı daha kıtır üstü daha az pişmiş oluyor. Soğanlı ve patatesli versiyonları en klasik olanları. Biz de soğanlısından sipariş ettik zaten. (Bu arada merak ediyorsanız okuyunuz lütfen: Kapak Böreği Nedir?) Buyurun aşağıdan da Youtube kanalımızdan izleyin!

*Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Şimdi efendim! Halkımızı uyaralım. Olur da Koronavirüs geçtikten sonra Güzelyurt’a Kapak Böreği yemeye gidecek olursanız bilin ki öyle “Bir porsiyon yemeye geldik, tadına bakıp döneceğiz.” diye bir durum yok. Bu şekilde bir davranış sergilerseniz snob ya da züppe gibi algılanabileceğiniz gibi; bilin ki zaten öylesiniz. Yani kısacası böyle minimum bir tepsi sipariş vermeniz gerekiyor. Şehir hayatında ya da Koronavirüs öncesi öğrendiğiniz yaşamın kaidelerini unutun. This is Güzelyurt!

Gelelim Ailem Restoran’a… Mangal restoranın hemen kapısının önünde. Yani yemekler genel olarak orada pişiyor. Ailem Restoran’da içeride birde kuzine var. Bu kuzine içine de patates attırıverin gari! Böreğinizin yanında patateslerinizin içine bizim gibi köy tereyağı ve tulum peyniri basar mis gibi keyif yaparsınız. (Bakın aşağıda Instagram hesabımızda görebilirsiniz hatta. Takip etmeyi de unutmayın lütfen.)

Evet, ne demiştik. Ailem Restoran… Söylenen o ki burada yapılan yemekler çoğunlukla muhacir yemekleri. Peki, hicret nereden öyleyse diye soracak olursanız; Balkanlardan… Yani bu börek muhacirlerin yerleşkesi olan başka şehirlerimizde de yaygın olarak yapılıyor. Mesela Kayseri, mesela Niğde… Bazı yerlerde de ismi “Kapama” diye geçiyor.

Ayrıca biz yiyemedik ama Ailem Restoran’ın bir spesiyali daha var ki onu siz giderseniz deneyin ve bize de “Yedik ya Harbicim!” diye mesaj gönderin lütfen. Hazır mısınız? Spesiyalin İsmi: Gelveri Tava.

Afiyet, nuş olsun!

Ailem Restoran
Çarşı İçi. No: 7 Güzelyurt, Aksaray
Tel: 0533 423 27 97

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir