Genel Yemekler

Harissa Sosu Nedir?

Fas, Cezayir, Tunus gibi sıcak iklim ülkelerine ait özel tatlar arasında sos çeşitlerinin önemli bir yeri vardır. Harissa sosu da bu lezzetlerden önemli bir tanesi olarak ülkemiz sofralarını da renklendirmektedir.

Birkaç baharatın harmanlanmasıyla elde edilen sosun içinde toz kırmızı biber, sarımsak, kişniş, frenk kimyonu yer alır. Aynı zamanda domates ve zeytinyağının eklenmesiyle ezmesi de elde edilmektedir.

Harissa Sosu katılan yemeklerin hem görünümü hem de lezzetini değiştirmektedir. Tunus mutfağında genellikle et yemeklerine konur, ezmesi de yanında garnitür olarak servis edilmektedir. Fas, Cezayir ve Libya mutfaklarında ise et ve balık yemeklerinde kullanılmasının yanında bazen limon suyuyla lezzeti zenginleştirilmektedir. Makarnalarda, özellikle sandiviçlerde ve pizzalarda kullanılarak yenilen yemeğin lezzetine lezzet katar.

Kullanım alanları çeşitli olan Harissa sosunu, isterseniz sadece süzme yoğurt ile karıştırırarak evde film keyfi yaparken cips sosu olarak, isterseniz yapacağınız et ya da tavuklara bulayarak kullanabilirsiniz. Anavatanı Fas olan sos muhammara, humus gibi meze çeşitleriyle de buluşmaktadır.

Acıseverlerin müptelası olduğu Harissa’nın evde hazırlanmasının yanı sıra sanayi ürünü olarak üretimi de mevcuttur. Ülkemize yurt dışından ithal edilmektedir.

*Harissa Sosu hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

*Sandiviçlerinize lezzet katacak Tunus’tan ithal Harissa Sosu Harbiyiyorum Dükkan‘da 90 gramlık sürülebilir haliyle mevcut. Hemen satın almak için tıklayın!

One thought on “Harissa Sosu Nedir?

  • ferhat

    harissa sosunu az evvel merak edip baktım.Gülmeme ve taccüp etmeme sebeb oldu.Bu sos dedikleri benim içinde büyüdüğüm kafyasya kültüründe “kıpırcıka” olarak bilinir.Fakat kafkasyada dahi bilinmeyen türleri vardır.Kıpırcıka harissadan ilaveten farklı olarak ceviz,salça bulundurmaktadır.Abazalarda ,çerkezlerde ise tastamam harissaya benzemektedir yemeklik kıvamı ise daha tuzlu ve macunsudur.tereyağlı ekmek üzerinde sabahlarıda tüketirlir.Çerkez tavuğu gibi yöresel yemeklere harika lezzet kaatr.modern gürcistanda marmalat gibi olanını yedim fakat tarifini bilmiyorum.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir