Genel Yemekler

Yıldız Anason Nedir Hangi Alanlarda Kullanılır?

Yıldız Anason Nedir Hangi Alanlarda Kullanılır?

Yıldız anason, ya da Çin yıldız anasonu, adını yıldız şeklindeki meyvesinden alan bir bitkidir. Ana vatanı Güney Çin olan bu bitki; günümüzde Kore, Japonya, Tayvan ve Filipinler gibi Asya ülkelerinde de yetişmektedir. Illicium Verum adlı bir ağaç türünün meyvesidir. Her biri tek bir tohum bulunduran 8 uca sahiptir.

4-9 metreye kadar ulaşan ağaçlardan elde edilen yıldız anason, şifalı bitkiler kategorisine girmekte. Hastalıklardan tutun, pastacılık sektörüne kadar kullanım alanı geniş olan Yıldız Anason nedir? Nasıl elde edilir? Faydaları neler? Birlikte bakalım.

Yıldız Anason Nedir?

Yıldız anason, esmer kırmızı renkli ve anason benzeri kokulu bir bitkidir. Meyveleri olgunlaşmadan toplanan Yıldız anason, genelde güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Kurutulan meyveler direkt kullanılabilse de, yağı çıkartılarak da kullanılabilir. Asya mutfağında (Özellikle Çin ve Endonezya) ise kurutulmuş hali büyük bir yer kaplıyor. Tohum olarak kullandığımız anason ile karıştırsanız da, tek benzer yanları her ikisinin de Anethole adında bir uçucu yağ bulundurmasıdır.

Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kurutulmuş hali veya yağı Asya mutfaklarında yer edinse de, günümüzde pastacılık sektöründe de kullanılır. Anason’dan daha ucuz olduğu için ister istemez daha çok tercih ediliyor. Galliano ve Sambuca içkilerinin yapımında ise anason yerine yıldız anason kullanılır.Meyveleri safra hastalıklarında ve karaciğer yetmezliğinde sindirim uyarıcısı olarak kullanılır.

Meyveleri olgunlaşmadan toplanır ve fazla güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Kurutulan bu meyveler direkt kullanılabileceği gibi yağı çıkarılarak da kullanılır. Tıbbi olarak kullanımı yaygındır. İlaç sektöründe de yeri gün geçtikçe artıyor. Öksürüğe iyi geldiğinden günümüzde bir çok öksürük şurubunun temelini oluşturuyor.

Faydaları Neler?

  • Antidepresan etkisiyle sakinleştirir
  • Hazımsızlık, iştahsızlık, bağırsak gazları gibi mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelir
  • Yağı veya çayı ishal vakalarına iyi gelir
  • Öksürük sorunlarını çözer
  • Solunum yolları enfeksiyonları veya bronşit gibi rahatsızlıklarda ter atmayı sağlar
  • Romatizma ağrılarını azaltır
  • Regl döneminde sancıları azaltır
  • Antioksidandır
  • Uyku bozukluğuna iyi gelir

Nasıl Tüketilir?

Ezilerek kaynar suyun içine atılması en bilindik yöntemdir. Baharatlarla karıştırarak güzel bir çay elde edebilirsiniz. Güneş görmeyen ortamda kurutularak da baharat olarak belirli bir ölçüde tüketilebilir. Alternatif tıp bitkisi olsa da, ilaçlarla veya hastalık sırasında kullanmadan önce doktora danışmakta fayda var.

 

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir