Genel Yemekler

Çengelköy Turşusu Nedir, Nasıl Yapılır?

Çengelköy Turşusu Nedir?

Osmanlı döneminde, Çengelköy’de yetiştirilen sebzeler ile önce Sarayın ihtiyacı, sonra da halkın ihtiyacı karşılanmış, burada yetiştirilen sebzelerin halk için yeterli olmaması durumunda diğer bostanlardan ihtiyaç giderilmiş. Bu dönemde Çengelköy’de yetiştirilen kiraz ve ayvadan ziyade kendine has kokusuyla salatalık ön plana çıkmış, Çengelköy semti günümüzde de salatalığı ile tanınıyor. Çengelköy salatalık turşusu bir İstanbul lezzeti olup geçmişten günümüze itibarını korumakta, özellikle kuru fasulye ve bulgur pilavının vazgeçilmez eşlikçisi kabul ediliyor.

Çengelköy Turşusu Nasıl Yapılır?

Malzemesi:
  • 1 kg. Çengelköy salatalığı (kornişon boy)
  • 1 çorba kaşığı dereotu veya rezene tohumu
  • 1 adet cam kavanoz
  • 2,5 çorba kaşığı kaya tuzu (suda eritilecek)
Yapılışı:

Cam kavanozun altına dereotu veya rezene tohumunu koyun, üzerine salatalıkları temiz bir iğneyle bir kaç yerinden delerek doldurun. Diğer tarafta erimiş kaya tuzuna içme suyu koyup karıştırın kavanoza dökün, kavanozu ağzına kadar doldurun. Kavanozun içine taş vb. ağırlık koyun, 3-4 gün güneşte, diğer günler ise serin yerde bekletin, sonra servis yapın.

Kaynak: İstanbul’un 101 Lezzeti

 




Hande Urgancıoğlu Kardaş

Seyahat etmek, yeni yerler ve lezzetler keşfetmek, gittiğim yerlerden anılar biriktirip dönmek en keyif aldığım şeyler arasında. Harbiyiyorum'da da bunun için yazmaya başladım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir