YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Philly Cheesesteak Nedir?

Aslen cheesesteak olarak da bilinir ama Philedelphia’da meşhur olduğu için ismi Philly Cheesesteak olarak geçer. Aslında ince yağsız bifteklerin sacın üzerinde spatula yardımıyla liğme liğme edilerek sandviç ekmeği (hoagie roll) arasında erimiş peynirle birlikte sunulan ekmek arası bir lezzetir. Amerikalılar için adeta bizdeki döner ekmek mahiyetindedir.

Philly Cheesestake’in 20.yüzyılda Philedelphia’da ortaya çıktığı bilinmektedir. Ancak Pennsylvanialılar ise en iyi cheesesteakleri Pennsylvania’da yiyebileceğiniz iddia ederler. İlk başlarda peynirsiz hazırlanan steak sandviçlere peynir sonradan eklenmiştir. Orjinal Philly Cheesetake’de peynir olarak “Provolone” tercih edilir. Kaşar peyniri Amerikada bilinmez. Ama provolone da kaşar peynirine yakın doku, renk ve tatta bir peynirdir. Kullanılan diğer peynir çeşitleri de American Cheese ve Cheez Whiz’dir.

Philedelphia’da her köşe başında bir araçta Philly Cheesetake yapılır ve satılır. Amerika genelinde de oldukça yaygın bir ayaküstü lezzettir. En bilineni liğme liğme edilmiş biftek ve üzerine erimiş peynirli sunumudur. Sandviç ekmeği içerisine sote edilmiş soğan, biber, acı sos da eklendiği versiyonları vardır. Bizdeki lezzet ve sunum olarak benzer bir diğer karşılığı da ekmek arası kıyma kavurma olabilir. (Tabii ki üstüne erimiş kaşar peyniri eklemek şartıyla…)

Philedelphia’da en meşhur Philly Cheesesteak satan mekan Pat’s King of Steaks‘dir.

Philedelphia dışında bu ürünü satan her yer bu ürünü “Philly cheesesteak” olarak isimlendirir.

Amerikanın bu meşhur sokak lezzetine denk gelirseniz mutlaka yemenizi tavsiye ederiz.

Afiyet olsun.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir