YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Füme Et Nedir?

Füme et duman ile tütsülenmiş et demektir. Bundan yüz yıl önce elektrik yoktu, haliyle buzdolabı da yoktu. Buzdolabı olmayınca nasıl olacak? Avladığın onca eti, balığı nerede saklayacaksın bir kere? Modern çağda bunu hiç düşünmemiş bile olabilirsiniz. İşte fümeleme işlemi tam da burada devreye giriyor.

Füme (to fume); etimolojik olarak duman rengi dumanlanmış anlamına gelir. İşte ta eski çağlardan beri atalarımızın eti bozulmadan koruma yöntemlerinden biridir fümeleme. Yani bir diğer adıyla tütsüleme… Bir diğer eti uzun süreki saklama yöntemi de turşulama dediğimiz, salamura yapma, ötekisi de kurutmadır…

Aslında olay etin hava ile temasını kesme ve içindeki suyun, kanın tamamen boşaltılmasından ibarettir. Böylece et bozulmaz, uzun süre korunur. İşte fümeleme dediğimiz şey de eti böyle korur. Füme et böylece daha uzun saklanır. Üstelik etin lezzeti de farklılaşır. Lakin işin teknik kısmı bu olmakla birlikte esas önemli nokta bambaşka bir şeydir.

Fümeleme işleminde yakılan ağaçların kabuk ve talaşlarındaki rayiha ete geçer. Bu da elinizdeki fümelenen eti başka bir gastronomik boyuta taşır. Yani lezzeti ve rayihası değişir. İsli, fümeli şeyleri seven insanlar böyle etleri tüketmeyi daha çok severler.

Roka ile birlikte inanılmaz bir uyum yakalar. Daha da yükselmek isterseniz üstüne biraz da parmesan rendeleyin. Bu üçlü kombin ile aklını çelemeyeceğiniz bir misafir, bir sevgili, bir arkadaş yoktur. 

Pizzalarda füme et ve roka çok tercih edilen bir çeşittir. Aynı zamanda çok iyi bir şarap eşlikçisidir. Özellikle isin yoğunluğunun daha fazla olduğu etler asiditesi yüksek şaraplarla daha uyumlu gider.

Bir not daha: Füme et ve kuru et aynı şey değildir. Boşnaklarla birlikte ismi anılan kuru et imalatı füme etten farklı bir şekilde yapılır.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir