Genel Yemekler

Sorbe Nedir?

Türkçe de söylenişi sorbe. Kelimenin kökeni ise şerbetin Fransızcadaki karşılığı olan “sorbet” den geliyor. İtalyanca söylenişi sorbetto. Günümüzde İngilizcede de sorbet olarak yazılır. (Ama sorbe diye seslendirilir.) Soğuk servis edilen ve son derece lezzetli bir tatlıdır.

Dondurmaya benzeyen, sunumu dondurma gibi olan ve bu sebeple dondurma ile çokça karıştırılan sorbe esasen, meyve, meyve suyu ve meyve püresiyle; su, şeker ilave edilerek yapılan ve soğuk yenen bir tatlıdır. Dondurmadan en büyük farkı ise; içinde süt ve süt ürünleri, yağ, yoğunlaştırıcı veya kıvam arttırıcı bulunmamasıdır. Yani meyve, su ve şeker. Sorbenin en basit tanımıyla muhteviyatı budur. İçerdiği şeker oranı, dondurmalara oranla biraz yüksek olsa da, yağ içermediğinden rejim yapanlar için uygundur.

[wdi_feed id=”1″]

Sorbe her çeşit meyveden yapılabilir. Burada önemli olan husus, her meyvenin ihtiva ettiği şeker oranı farklı olduğu için sorbeye ilave edilecek şekerin de buna göre dengelenerek eklenmesidir.  Bu yüzden sorbe yapılacak meyvenin şeker oranı çok iyi bilinmelidir. Ayrıca her meyveli sorbeye bir miktar limon suyu eklenmesi de işin lezzet artıran diğer bir püf noktasıdır. Asidite arttığı için bu sayede sorbesi yapılan meyvenin tadı daha çok ön plana çıkar. Sorbe hazırlanırken buz kristalleri oluşur, bu buz kristalleri ne kadar küçük olursa sorbe de o kadar başarılı sayılır.

Sorbe, yapımında süt ürünleri kullanılmadığından veganlar ve vejeteryanlar için ideal bir tatlıdır.
Aynı zamanda içinde gluten bulunmamasından ötürü çölyak hastaları için de sakınca yaratmaz.

Ayrıca sorbe özel yemekli davetlerde yemek sonunda bir tatlı olarak değil, ana yemek öncesinde ya da yemek geçişlerinde damak tadını nötrlemek için kullanılır.

Her dondurmacı sorbe yapamaz. Türkiye’de tam manasıyla doğal meyvelerle sorbe yapan yer bulabileceğiniz yerlerin sayısı ise oldukça azdır. Bulursanız peşin bırakmayın, kapısından ayrılmayın deriz.

İstanbul’da sorbeyi hakkıyla yapan yerler arasında Serez Dondurmacısı‘nı öneririz.




Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir