Genel Yemekler

Susurluk Tostu Nedir?

Susurluk Tostu, ülkemizin Balıkesir Susurluk ilçesinde geliştirilmiş önemli yol üstü lezzetlerinden biridir. Marmara-Ege ya da tam tersi istikamette yolculuk yapanlar için Susurluk Tostu yemek adeta bir ritüeldir.

Susurluk Tostu henüz büyük yol üstü dinlenme tesisleri kurulmazdan evvel garın etrafındaki kahvehanelerde acıkanlara acil atıştırmalık olarak geliştirilmiştir. Susurluk kahvehanelerinde meşhur olan bu lezzet tüm Susurluk genelinde Susurluk ayranı ile eşleştirilen bir öğündür.

Susurluk tostu bildiğiniz tostlardan farklıdır. Bir tostun Susurluk Tostu olması için öncelikle ekmeğinin Susurluk’ta yapılan tava ekmeği olması gerekir. Tost ekmeği ile kesinlikle olmaz. İçine kullanılan peynir de kaşar peyniri değildir. O bölgede kelle peyniri olarak bilinen tuzsuz ve taze Mihaliç (Manyas) peyniri kullanılır. Bu yüzden peynir eriyince kaşar peyniri gibi eriyip ortadan kaybolmaz. Daha hacimli kalır.

[wdi_feed id=”1″]

Ayrıca Susurluk tostunda bir diğer kural da margarin kullanımıdır. Kesinlikle tereyağı kullanılmaz. Ekmeğin dışını çıtır yapan da gene bu margarindir. Gerçek Susurluk tostunun bir yüzüne kestirme fırça ile sanayi salçası sürülür. Böylece Susurluk tostu bir bakıma üzerine reçel sürülmüş ekmek gibi yenir. Bu da herkes için kolay bir yeme şekli değildir. Karışık Susurluk tostunun içerisine yine bir Balıkesir markası olan Yanturalı Sucukları kullanılır.

Yol üstüne Yasa ve Yörsan gibi tesislerde salçasız Susurluk Tostu versiyonlarını bulabilirsiniz ama gerçek tostu yolun paralelindeki ara sokaklardaki kahvelerde yiyebilirsiniz. En güzel eşlikçisi de elbette Susurluk Ayranı’dır.

Yiyenlere şimdiden afiyet olsun.

Susurluk’taki En İyi Susurluk Tostu Nerede Yenir? yazımızda bu yerlerden bir tanesini yazdık. Aşağıda Youtube kanalımızda gerçek Susurluk Tostu Nasıl Hazırlanır? videomuzu da izleyebilirsiniz. Kanalımıza abone olmayı unutmayın.)

 




Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir