Bunları Bilelim

Rakı Balık Diyoruz Ama…Balıkla Rakı İçilir Mi?

Bazı yemek polemiklerini çok severiz. Menemen soğanlı soğansız mı, şununla bu yenir mi, bununla başka bir şey içilir mi? Herkesin de bu tür konularda mutlaka fikri vardır ve kendi bildiğinin doğruluğundan emindir. En sık tartışılan konulardan biri de şu: “Balıkla rakı içilir mi?”

Şimdi, her yemekle her içkiyi eşleyip içebilirsiniz. O sizin zevkinize, midenizin kuvvetine kalmış. Sosyal medyada görmüşsünüzdür, eğer troll değilse, Japonya’da rakı ile kolayı karıştırıp içebileceğiniz setler satılıyormuş. İşte damak zevki hem coğrafyaya, kültüre, hem de kişiye göre çok değişebiliyor. Fazla sorgulamamak, hiçbir şeye burun kıvırmamak lazım.

Rakı-balık ikilisine dönersek, “İçilmez” diyenlerin açıklaması şöyle: “Rakı yavaş yavaş muhabbetle içilir. Uzun saatlere yayılır. Balık ise sıcak yenir, soğutulunca tadı kaçar. O yüzden rakıyla balık yenmez.” Tamam son derece mantıklı. İşte bu nedenle rakı sofrası zaten soğuk meze ağırlıklıdır. O ara sıcak dediğimiz karidesler, ciğerler 2 saattir aynı sularda seyreden sofrayı bir hareketlendirir, ortama heyecan katar. Zaten soğutmadan da hüp diye bitiririz biz onu. Herkese birer kaşık anca düşer malum.

Ama illa balık yemek istiyoruz diyelim ki rakıyla. İşin adabına da uymak istiyoruz, rakı kültürüne saygımız sonsuz. Bunun da biliyorsunuz tabii ki bir yolu var. Her balık sofraya sıcak gelmez ki. Bunun lakerdası var, füme somonu var, balık pastırması var. Artı balık mezeleri var yahu! Mesela balık yumurtasından yapılan taramayı ömrümün sonuna kadar yesem başka bir şey aramam. Levrek marini de hiç sıcak görmedim. O da soğuk meze.

Yani isteyen gelenekleri bozmadan rakıyla balığı eşleştirebilir. Gastronomide çare tükenmez! Tabii bu saydığım balık mezelerini de iyi yerlerden alıp, usta ellerden çıkanları tercih etmelisiniz. Sonra içiniz rahat bir şekilde ne isterseniz içersiniz.

Uğur Alper

2 thoughts on “Rakı Balık Diyoruz Ama…Balıkla Rakı İçilir Mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir