En İyilerLİSTELER

Beyoğlu’nun En İyi 7 Meyhanesi

Beyoğlu’ndaki En İyi Meyhaneler – 2022

İstanbul’da meyhane denince ilk akla Beyoğlu gelir. Hatta Pera gelir. Dışarda yeme-içme kültürümüzün başladığı yerdir Beyoğlu. Zamanında şapkasız, kravatsız, makyajsız yürümeye çıkmayanların ortak buluşma yeridir. Sanatın, kültürün, sosyal hayatın İstanbul’daki kalbidir Beyoğlu. Son yıllarda geçirdiği kültürel değişime ve belki yozlaşmaya rağmen dimdik ayakta kalmış, her şeye rağmen azınlıkların bıraktığı o zengin mirası hala yaşatmaya çalışan bir iklimi vardır Beyoğlu’nun.

Beyoğlu denince yeme-içme kültürü akla gelir dediysek bunun çıkış noktası da şüphesiz meyhane kültürüdür. Zengin Rum ve Ermeni kültüründen bizlere miras kalan sayısız meze ve içki adabı Beyoğlu-Pera meyhanelerinde hayat bulmuştur. Zaman içinde bazı tarihi adresler maalesef yitip gitse de hala bu kültürü yaşatmaya direnen adresler var. İyi ki de varlar. İşte seçmekte zorlandığımız, hazırlarken nostaljiye daldığımız, zaman zaman yeniyi görüp heyecanlandığımı bir liste hazırladık. Hala ve her şeye rağmen ”Beyoğlu’nun En İyi 7 Meyhanesi” listesi aşağıda, keyifli okumalar…

1- Asmalı Cavit, Asmalımescit

Beyoğlu meyhanesinin bir ruhu olacaksa bu Asmalı Cavit’te canlı kanlı yaşıyordur. Fonda İncesaz çalarken, tekmil fava, acılı ezme, mevsimiyse patlıcan ezme vazgeçilmezlerdir. Mutlaka kıymalı muska böreği yenmelidir. Hatta sırf bunu yemek için bile gidilir. Sıcaklardan, ciğer ve köfte hep çok iyidir ama dost meclisinin toplandığı, kadehlerin tokuşturulduğu akşamda mutlaka sofrada lakerda olmalıdır. Yıllarca ayakta kalman dileğiyle Asmalı Cavit.

Adres: Asmalmescit Mah. No:16/D Beyoğlu/İstanbul
Tel: 0212 2924950

Torik Lakerda

2- Eleos, İstiklal Caddesi

Binası Hıdivyal Palas zaten ayrı tarihi güzellikte bir mekan. En üst katında, şahane bir manzara kucaklıyor sizi. Manzaraya eşlik eden Ege mezeleri hiç bir zaman şaşırtmaz ve damakları üzmez. Servisi her zaman tatmin eder. Menüden ise Girit ezme, Ayvalık usülü kabak, ahtapot… Hepsini deneyebilirsiniz. Meyve ve tatlı sunumları da bir çok mekana ilham olmuştur. Rezervasyonsuz gitmeyin.

Adres: İstiklal Caddesi No: 231 Kat:2 Hıdivyal Palas Beyoğlu (Tünel) / İstanbul
Tel: +90212 2449090

Eleos Mezeler

3- Sadrazam Mahmut Et Lokantası, Halıcıoğlu

Farklı ve kendine has gerçek bir meyhane Sadrazam Mahmut. Kendilerini tanıtırken: ‘Sadrazam Mahmut, Sütlüce’nin kirine, Haliç’in burun kemiği kıran kokularına aldırmadan, kapısının önünde kuyruk olan müşterilerine şöyle seslendi; ”Buyrun efendim, buyrun… Ahırda yerimiz var!… Bu, nazı geçenlere söylenen bir cümle idi elbette. Ve Sadrazam Mahmut’ta şöyle ”dört başı mamur” bir yemek için gelenler burada ”neşenin” ve ”gırgırın’ın” bol olduğu ve dahi olacağını biliyorlardı. O sebeple Sadrazam Mahmut’un bilmeyen herkesi şaşırtacak olan ”Ahırda yer var” lafı kimseye dokunmadı. Bekleyenler sıra ile içeri girip, mangallarda pişen etlerin çıkardığı dumanlar arasında, sandalyelerini zorlukla bulup, bir köşeye oturdular. Burada, mevsiminde uykuluk, sadrazam pilavı, kuzu böbrek ve özel yoğurtlarını rakıya mezeye yapın. Neden özel olduklarını daha iyi anlayacaksınız.

Adres: Kumbarahane Cad. No:64 Halıcıoğlu-İstanbul
Tel: +902123695684 – +905327971383

Sadrazam Mahmut Meze Tepsisi – Fotoğraf: Gezenyer

4- Duble Meze Bar, Pera

Diğer rakiplerinden farklı olduğu aşikar ancak listede yer verilmese olmazdı. Zira ”yeni nesil meyhane kültürü” hayatlarımıza Duble Meze Bar ile girdi denebilir. Klasik mezelere çağdaş yorumları, DJ eşliğinde 90’lar Türkçe Pop ile genç nesil arasında eğlence anlayışını da yapılandırdı burası. Pera’daki Palazzo Donizetti Hotel’in çatı katına çıktığınızda sizi Tarihi Yarımada manzarası karşılıyor. Tahinli patlıcan, ızgara dil veya İzmir Kokoreçiyle Bruschetta… Hepsi damakta keyifli tatlar bırakıyor. Özel gün kutlamaları için de ideal bir ortam sunuyor.

Adres: Taksim Palazzo Donizetti Hotel. Asmalımescit Mah. Meşrutiyet Cad. No:85 Beyoğlu- İstanbul
Tel: 0532 0575583

Duble Meze Bar Kokoreç Bruschetta

5- Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi, Balık Pazarı

Beyoğlu, ”Beyoğlu” olduğu zamanlar belki çok daha iyiydi burası da… Ancak değişen şartlara rağmen hala o klasik mezeleri ve atmosferiyle ayakta kalmaya çalışan Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi tarihe meydan okumaya devam ediyor. Bu duruşuyla da takdiri hak ediyor. Atatürk’ü de ağırlama şerefine sahip bir mekan burası. Servisteki garsonların üçünün adı Ali. Bu yüzden onlara Üç Ali’ler deniyormuş ve dile kolay 40 yıldır hizmet ediyorlar. Hatta Şair Ece Ayhan’ın Üç Ali’ler şiirine konu olmuşlar. Mekan yurtdışında da çok tanınıyor. Mezeler ve ana yemekler klasik ve hiç değişmez.

Adres: Balıkhane Sahne Sok. No:47 Beyoğlu-İstanbul
Tel: 0212 2520886

Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi Klasik Mezeler

6- Demeti Meyhanesi, Cihangir

Dört başı mamur bir mekan Demeti Meyhanesi. Ne eksik, ne fazla. Beklentiyi tam kararında karşılıyor. Sıcak ve sakin bir ortamı var. Bu özellikleriyle de yıllar içinde sağlam bir müdavim kitlesi yapmış. Peynirli közlenmiş yeşil biber, paçanga böreği, fava, muhammara, levrek marini pek hoş. Manzarası ayrı bir güzellik sunuyor.

Adres: Şimşirci Sok. No:6/1 Cihangir-İstanbul
Tel: 0212 2440628

Demeti Meyhanesi Mezeler

7- Peymane, Pera

‘İçinden jazz geçen meyhane” demişler, doğru demişler. Ocakbaşı kültürünü hakkıyla yaşatıyorlar. Arka fonda smooth bir jazz müziği eşliğinde meyhanedesiniz. Alışılmışın dışında bir atmosferi var ve büyük bir kesim tarafından çok beğeniliyor. Biz dahil. Mutfakta Antakya rüzgarı hakim desek yanlış olmaz. Bir çok ana malzeme oradan tedarik ediliyor. Izgaralardan madalyon ve ara sıcaklardan soğan sarımsak favorilerden. Elazığ usülü çiğ köfte, pastırmalı humus, içli köfte de ayrı güzel. Mutlaka denenmeli.

Adres: Grand Pera Hoteli 7. Kat, Asmalımescit Mah. Meşrutiyet Cd. No:55 Beyoğlu-İstanbul
Tel: +90535 0467270

Peymane Mezeler

*En yeni mekan ve lezzet keşifleri için Harbiyiyorum Instagram hesabını takip etmeyi unutmayın!

Beyoğlu’nda Nerede Ne Yenir? Salih Seçkin Sevinç’in sunduğu Harbi Yiyorum TV Programı…

Dobra Gül

Gittiği yerler kim olduğunu bilmez. Dobra dobra yazar. 7 kuşak Bolu Mengen'li. Sevdiğini çok sever, sevmediğinin üstünü çizer. Dikkat! Gerçek gurme! Mekanların korkulu rüyası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir