BrezilyaNE YİYELİMNEREDE YİYELİMSandviçler

Rio’da Bonfileli Sandviç Nerede Yenir? Cervantes, Copacabana

Rio de Janeiro’da iyi bir sandviç yemek istediğinizde karşınıza yalnızca hızlı atıştırmalıklar çıkmıyor. Şehirde bonfileyi, peyniri, ananası ve farklı sosları bir araya getirerek neredeyse ana yemek büyüklüğünde sandviçler hazırlayan köklü bir kültür var. Biz bu kültürün en bilinen adreslerinden biri olan Cervantes’e, Copacabana’daki tarihî şubesinde bonfileli sandviç yemek için gittik.

Adını bildiğimiz İspanyol yazar Miguel de Cervantes’ten alan mekânın tabelasında da kitabına eğilmiş Cervantes figürü bulunuyor. Fakat Rio’da bu isim edebiyattan çok, yıllardır servis edilen bol etli ve ananaslı sandviçlerle anılıyor.

Copacabana’nın Klasik Sandviççisi Cervantes

1955’ten beri Copacabana’da bulunan Cervantes, Rio’nun gece hayatıyla ve geç saatlerde yenilen sandviçleriyle özdeşleşmiş adreslerden biri. Mekân pandemi döneminde uzun süre kapalı kaldı ve 2022’de yeni yönetimiyle yeniden açıldı. Bizim ziyaret ettiğimiz ve fotoğrafladığımız yer de Avenida Prado Júnior üzerindeki bu yenilenmiş Copacabana şubesiydi.

Rio de Janeiro Copacabana’daki Cervantes restoranının dış cephesi
Cervantes’in Avenida Prado Júnior’daki Copacabana şubesi.

Cervantes’i seyahatten önce Somebody Feed Phil’in Rio de Janeiro bölümünde görüp işaretlemiştik. Programda Phil Rosenthal, bonfile, tavuk ciğeri pâté’si ve ananasla hazırlanan Cervantes Especial’i yiyor. Biz ise menüdeki farklı bir sandviçe yöneldik: filé com queijo, abacaxi e cebola caramelizada.

Yani bonfile, peynir, ananas ve karamelize soğanlı sandviç.

Cervantes Nasıl Bir Yer?

Cervantes’e öğle saatlerinde gittik. İçeri girdiğimizde bizi eski Rio restoranlarını hatırlatan, sıcak ve hafif nostaljik bir atmosfer karşıladı. Bordo seramikler, duvar lambaları, açık bar tezgâhı, masalardaki örtüler ve yıllardır burada çalışıyormuş hissi veren servis düzeni mekânın karakterini belirliyor.

Cervantes Copacabana’nın açık bar tezgâhı ve iç mekânı
Açık bar tezgâhı, mekânın klasik Rio restoranı havasını taşıyor.

Daha önce yazdığımız Parada de Copa ile karşılaştırınca fark daha kolay anlaşılıyor. Parada de Copa daha hareketli, daha halk işi ve mahalle botegosu havasında. Cervantes ise daha düzenli oturma alanı ve servis biçimiyle bir adım daha klasik restoran hissi veriyor. Fine dining değil; fakat Parada de Copa’ya göre daha sakin, daha derli toplu ve daha özenli bir ortamı var.

İki mekân arasındaki benzerlik de tesadüf değil. Cervantes’in pandemi dönemindeki kapanışından sonra eski ekibin bir bölümü Parada de Copa’da çalışmaya başladı. Bu nedenle Rio’nun bonfileli ve ananaslı sandviç geleneğinin iki farklı yorumunu, birbirine yakın iki adreste görmek mümkün.

Bonfile, Peynir, Ananas ve Karamelize Soğanlı Sandviç

Ozan’la tek sandviçi ikiye böldürerek paylaştık. Sandviç önümüze geldiğinde ilk dikkat çeken şey içindeki et miktarıydı. Bonfile küçük parçalar halinde doğranmamış; kalın ve iri dilimler hâlinde ekmeğin içine kat kat yerleştirilmişti.

Bonfile, peynir, ananas ve karamelize soğanlı Cervantes sandviçi
Bonfile, peynir, ananas ve karamelize soğanlı sandviç.

Etin içi pembe ve sulu bırakılmıştı. Bonfileyi fazla pişirip kurutmamışlardı. Bu çok önemli; çünkü bu kadar iri et parçaları kullanılan bir sandviçte birkaç dakikalık fazla pişirme bütün deneyimi bozabilir. Cervantes’te et hem yumuşaklığını hem de suyunu koruyordu.

Bonfilenin üzerinde eriyen, kaşarı andıran bir peynir; altında karamelize soğan ve arada ince bir ananas dilimi vardı. Karamelize soğan, Parada de Copa’da yediğimiz versiyona göre sandviçin tatlı tarafını biraz daha belirgin hâle getiriyordu. Buna rağmen ananas dilimi gereğinden kalın değildi. Eti bastırmak yerine bonfilenin yağlı ve tuzlu karakterine kısa bir tatlılık ekliyordu.

Brezilya’da etin yanına ananas koymak ilk bakışta alışılmadık gelebilir. Fakat bonfile, erimiş peynir, karamelize soğan ve ananas aynı lokmada birleştiğinde sistem çalışıyor. Sandviçin sonlarına doğru ananas daha çok hissedildiğinde, sanki ana yemekle tatlıyı aynı ekmek arasında yiyormuşsunuz gibi bir duygu oluşuyor.

Ekmek de iç malzemenin önüne geçmiyordu. Dışı hafif kabuklu, içi yumuşak ve gözenekli yuvarlak ekmek; bu kadar dolu bir sandviçi taşımasına rağmen gereksiz bir hamur ağırlığı yaratmadı.

Salih Seçkin Sevinç Cervantes’te bonfileli sandviç masasında
Cervantes’te bonfileli sandviç tecrübemiz.

Cervantes’in Acı Sosu

Brezilya’da ziyaret ettiğimiz birçok küçük restoran ve botegoda mekâna ait bir acı sosla karşılaştık. Cervantes’te de durum değişmedi. Buradaki sos, yoğun kıvamlı ve tamamen homojen hâle getirilmiş klasik acı soslardan değildi. Acı biberlerin ve bazı aromatik otların yağ içerisinde bekletilmesiyle hazırlanmış, daha akışkan bir acılı yağdı.

Bu yağdan sandviçin üzerine gezdirdiğimizde acılık, ananas ve karamelize soğandan gelen tatlılığı dengelerken bonfilenin lezzetine de yeni bir katman ekledi. Sos sandviçi ele geçirmiyor; biberin yakıcılığını ve yağın taşıdığı aromayı lokmanın sonuna bırakıyordu.

Cervantes deneyimimizi Şehrin Sofraları: Rio de Janeiro’da Ne Yenir? bölümümüzde de görebilirsiniz. Cervantes bölümü 14:52’de, mekânın acı sosu ise yaklaşık 16:00’da başlıyor.

Yanına Guaraná

Sandviçin yanında Brezilya’nın en yaygın gazlı içeceklerinden Guaraná Antarctica içtik. Guaraná’nın hafif meyvemsi tatlılığı, bonfileli ve acı soslu sandviçin yanında iyi çalıştı. Brezilya’da ilk kez deneyecekler için bu içecek kola kadar sert ve yoğun değil; daha yumuşak, meyvemsi ve kolay içimli bir gazoz gibi düşünülebilir.

Cervantes’te sandviçin yanında içtiğimiz Guaraná Antarctica
Sandviçin yanında Guaraná Antarctica içtik.

Guaraná hakkında ve Brezilya’da peşine düştüğümüz diğer yerel ürünler hakkında daha geniş bilgiyi Brezilya’da Ne Yenir, Ne İçilir? rehberimizde bulabilirsiniz.

Fiyat / Performans Nasıl?

Fotoğrafını çektiğimiz ziyaret menüsünde bonfile, peynir, ananas ve karamelize soğanlı sandviç 70 Brezilya realiydi. Bu fiyat güncel menü fiyatı olarak değerlendirilmemeli; bizim ziyaretimiz sırasında gördüğümüz rakamdır.

Cervantes’in bonfileli ve ananaslı sandviçlerinin yer aldığı ziyaret menüsü
Ziyaretimiz sırasında bonfileli sandviç 70 Brezilya realiydi.

Porsiyon küçük değildi. İçindeki iri bonfile dilimleri, peynir ve diğer malzemeler düşünüldüğünde önünüze basit bir atıştırmalık değil, tek başına öğün olabilecek bir sandviç geliyor. Biz bir sandviçi ikiye böldürerek tattık. Çok sayıda mekân gezilecek bir Rio gününde paylaşmak mantıklı; yalnızca buraya yemek için geliyorsanız bir kişi rahatlıkla tek başına da sipariş edebilir.

Cervantes’te Ne Yemeli?

Bizim net tercihimiz filé com queijo, abacaxi e cebola caramelizada: bonfile, peynir, ananas ve karamelize soğanlı sandviç. Yanına Guaraná söyleyip mekânın acı sosundan da istemenizi öneririz.

Harbiyiyorum Notu

Cervantes’ten çok keyif aldık. Burası yalnızca büyük bir sandviç yemek için değil, Rio’nun yıllardır yaşayan sandviç ve gece lokantası kültürüne temas etmek için de gidilecek bir adres.

Daha hareketli, daha halk işi ve mahalle havasında bir yer arıyorsanız Parada de Copa; daha klasik restoran düzeninde, sakin ve nostaljik bir ortam istiyorsanız Cervantes öne çıkıyor. Biz tekrar gitsek yine bonfile, peynir, ananas ve karamelize soğanlı sandviçi söyler, üzerine o acılı yağdan ekleriz.


Harbiyiyorum Editöryal Notu

Cervantes’e herhangi bir davet veya iş birliği kapsamında gitmedik. Hesabımızı kendimiz ödedik; yediklerimizi kendi tercihimizle sipariş ettik. Bu yazı tamamen Harbiyiyorum’un bağımsız yeme-içme tecrübesidir.

Cervantes Nerede?

Cervantes – Copacabana
Avenida Prado Júnior, 335, Loja B
Copacabana, Rio de Janeiro – RJ, 22011-001, Brezilya

Cervantes Copacabana Instagram hesabı
Google Maps’te konumu ve yol tarifini açın

Gitmeden önce çalışma saatlerini, rezervasyon durumunu ve güncel menüyü restoranın resmî sosyal medya hesabından kontrol etmenizi öneririz.

Sık Sorulan Sorular

Cervantes Rio de Janeiro’da nerede?

Cervantes’in ziyaret ettiğimiz şubesi Copacabana’da, Avenida Prado Júnior 335 numarada bulunuyor. Cardeal Arcoverde metro istasyonuna ve Copacabana sahiline yürüme mesafesinde.

Cervantes’te hangi sandviç yenir?

Biz bonfile, peynir, ananas ve karamelize soğanlı filé com queijo, abacaxi e cebola caramelizada sandviçini yedik ve çok beğendik. Mekânın tarihî olarak en bilinen seçeneklerinden biri de pernil, yani domuz budu sandviçidir.

Bonfileli sandviçte ananas güzel oluyor mu?

Ananas ince kullanıldığında bonfileyi bastırmıyor. Peynirin tuzluluğu, etin suyu ve karamelize soğanla birleşerek tatlı-tuzlu bir denge kuruyor. Bu sandviçte uyumlu bulduk.

Cervantes, Somebody Feed Phil’de yer alıyor mu?

Evet. Somebody Feed Phil’in Rio de Janeiro bölümünde Cervantes ziyaret ediliyor. Programda bizim yediğimiz sandviçten farklı olarak bonfile, tavuk ciğeri pâté’si ve ananas içeren Cervantes Especial deneniyor.

Cervantes ile Parada de Copa arasındaki fark nedir?

Bizim deneyimimizde Parada de Copa daha canlı ve mahalle botegosu havasındaydı. Cervantes ise daha düzenli, klasik ve nostaljik bir restoran atmosferi sundu. Her ikisinde de bol etli Rio sandviç kültürünü görmek mümkün.


Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir;


UNICEF Türkiye ile birlikte yürüttüğümüz kampanyaya destek olun. Unutmayın, çocukları iyileştirirsek dünya iyileşir!

Harbiyiyorum ve UNICEF Türkiye: Depremden etkilenen çocuklar için destek kampanyası
Harbiyiyorum’da reklam ve tanıtım iş birlikleri için bizimle iletişime geçin: [email protected]

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir