Genel Yemekler

Hamburger Nedir?

Tüm dünyada en çok sevilen yiyeceklerden biri olan Hamburger, iki yuvarlak ekmek arasına köfte, soğan, domates, turşu, peynir, marul, ketçap, mayonez ve hardal konularak sıcak servis edilen sandviç türüne denir. Hamburgerin en güzel yanı içerisine konulan malzemelerin bir sınırının olmamasıdır.

Hamburger adı Almanya‘nın Hamburg şehrinden gelir. Kelime olarak “Hamburg’lu” yada “Hamburg’a ait olan” anlamındadır. Hamburg’dan adını alan hamburgerin tarihçesi ise Orta Asya Tatar Türklerine dayanır. Evet, yanlış okumadınız. Bu işin altından da Türkler çıktı :)

Savaşçı Tatar Türkleri o zamanlar eti çiğ olarak tüketmekteydi. Bir zaman sonra atlarının eğeri altına yerleştirdikleri etlerin, atın hareketleri sonucunda az da olsa piştiğini farkettiler. Bu şekilde et daha da kolay çiğnenebiliyordu.

Daha sonra Tatar Türkleri bununla da yetinmeyip ete lezzet katan yan yiyecekleri keşfettiler. Eğerlerinin altından çıkardıkları ete tuz, biber ve soğan ilave ettiler ve bugün ki “Tatar Bifteği“ortaya çıktı.

19. yüzyılın ortalarında Hamburglu bir tüccar Orta Asya‘da Tatar Bifteğini gördü ve onu ülkesinde Hamburg Bifteği olarak sundu. Hamburg’da kızartılarak servis edilmesiyle de Hamburger adını aldı.

Uğraşları arasında yemek geliştirmek de olan fizikçi Dr. James Henry Salisbury, 19. yüzyılda Hamburg’a yaptığı ziyareti sırasında hamburgeri keşfetti ve onu İngiltere‘ye getirdi. Dr. J. H. Salisbury, sağlıklı bir yaşam için günde üç kere, önceden sıcak su ile yıkanmış biftek yenilmesi gerektiğine inanıyordu. Bu şekilde hazırlanan hamburgere de İngiltere’deSalisbury Bifteği” adı verildi.

Peki Amerika bu lezzeti nasıl keşfetti?

19. yüzyılın sonlarına doğru Almanya’dan Amerika’ya göç eden göçmenler bu lezzeti beraberlerinde Amerika’ya götürdüler ve hamburger şimdiki ana vatanına ulaşmış oldu. 1932 yılında da Amerikalı John T. Gregore tarafından hamburgerin patenti alındı.

Hamburger genellikle kırmızı etten yapılsa da tavuk etinden (Chicken Burger) de yapılmaktadır. Peynirle yapılan hamburgere de Cheeseburger denilmektedir. Hamburger genellikle patates kızartması ve kola eşliğinde servis edilmektedir.

*”Yeni Nesil Hamburger Yiyebileceğiniz En İyi 7 Mekan” listemizi görmek için tıklayın!

*Hamburger  hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da en iyi nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir