Gurme HaberGURME NOTLARI

Yemekte Instagram Estetiği Nasıl Bitti?

Instagram dünyası her gün ufak ufak dahi olsa, belki farkına varmasak da evriliyor.

Dikkatinizi çekiyor mu? Özellikle yemek paylaşımları yerini daha gerçekçi ve kendin pişir/yap tarzı içeriklere bıraktı. Instagram’da uzun bir süre yemek postları gelişigüzel görünecek şekilde saçılmış bitki dallarıyla yukarıdan görülen, iyi tasarlanmış, bozulmamış bir şekilde aydınlatılmış tabakların görünümünden ibaretti. Krep ve kurabiye yığınları, eski zamanlardan kalma cam şişeler ve arka planda özellikle çekildiği belli olan un kavanozlarını göstermek için tam olarak doğru açıyla çekilmiş video ya da fotoğrafları destekliyordu.

Bu estetik görünüm işe yaradı ve profesyonel yemek tarifi geliştiricileri, içerik yaratıcıları ve en çok satan yemek kitabı yazarları olarak beli bir nesil blog yazarı ve Instagram kullanıcısı oluşturdu. Ama artık bu tür içerikler eskisi kadar iyi çalışmıyor. Dikkatli bakarsanız bol takipçili sayfalar beğeni sayılarını kapatıyor ve izlenme rakamları da eskisi gibi değil.

Çok haneli takipçilere sahip içerik geliştiricileri bir fotoğrafa ya da videoya like alabilmek için zorlu bir mücadele veriyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında Instagram başkanı Adam Mosseri, platformun videolara daha fazla odaklandığını doğruladı. İnsanlar Instagram’ın videoya dönüşmesine ve algoritma gönderilerini göstermesine tepkili. Çünkü bu nedenle doğal olarak katılımın azaldığını savunuyorlar.

Peki yemek tarifleri veren, yemek pişiren, yemek tüyolarını anlatan ve işlerinde gayet iyi olan, beğeni toplayan içerik geliştiriciler, şefler, aşçılar ne yapmalı? Öte yandan takipçi sayılarının hala hızla artması da, yaptıkları çalışmaların fotoğraflarının hala performans gösterebileceğini kanıtlıyor. Çünkü artık bence herkes doğallık istiyor. Gerçeklik istiyor. Artık önceki çağın mükemmelliği yerine, daha tuhaf, daha dağınık, daha rahat hissettiren yemek ve yemek fotoğrafçılığı var. Gerçeklik var. Yapaylık yerini sadeliğe bırakıyor. İyi bir kamera ve aydınlatma teçhizatı kurmamak, evde bir telefon ve öğlen güneşi ile uğraşmak yerine sadece doğal haliyle takipçiye ulaşmak artık çıtasını git gide yükseltiyor. Çoğu zaman, stüdyoda oluşturulmuş bir ürün gibi görünen yiyeceklerin aksine, akşam yemeği, kahvaltı, öğle yemeği gibi gerçek bir ortamda görünen yiyecekler daha çok ilgi çekiyor.

Mesela 30 yaşındaki soyadını kullanmak istemeyen bir içerik geliştiricisi Maggie, Instagram küratörlüğünün zirvesi sırasında gündeme geldi. Maggie’nin sözleri çok şey anlatıyor aslında. Ne mi diyor? Şöyle; “Bir restorandasınız, yiyecekleri getiriyorlar ve herkes 15-20 dakika yemeğin mükemmel bir şekilde görünmesi için fotoğraf çekiyor ama artık kimse bunlardan bir ısırık dahi alamıyor. Artık fotoğraflarda gördüğüm şeyler, o fotoğraf serisinden çok daha fazlası. Mükemmel küratörlüğümde mermer stüdyomdan çıktım artık. Kendi yemek yaptığım mutfağıma daha fazla ilgi var.” diyor. Yani doğallık ve şeffaflık artık daha fazla ilgi çekiyor demek istiyor. Daha sıradan görseller, daha büyük bir özgürlük duygusunu takipçiye iletiyor.

Mesela iç giyim şirketi Parade’de eski Marka Pazarlama Kıdemli Direktörü Zoe Cohen de “Instagram ve bir bütün olarak sosyal medyadaki değişim. Yemek endüstrisi “süper”, “mükemmel” “kusursuz” ile başladı ama gerçek, cesur ve perdenin arkasını görmek isteyen insanlara geçti.” diye çok güzel özetliyor durumu.

Ünlü bir marka ise “Bütün platform, mükemmellikten uzak, olağandışı ve otantik olana doğru ilerliyor.” diyor.

Internet kültürü muhabiri Taylor Lorenz 2019’da “Instagram estetiği bitti.” diye yazdı ve genç kullanıcıların “Etkileyici fotoğraf paylaşma yüküne, samimi ve gelişigüzel görünen fotoğrafları paylaşma isteğine atıfta bulundu. Mükemmel görünen yemek fotoğrafçılığı yalnızca ulaşılamaz bir standart değil, aynı zamanda profesyonel görünüm etkileyici yorgunluğun alarm zillerini çalıyor. Yani artık değişiklik inşa ediliyor bu çok net ortada.

Son bomba ise yemek tarifi geliştiricisi ve fırıncı Teresa Finney’den geliyor, hazır mısınız? “Instagram’daki ‘mükemmel’ yemek resmi döneminin sonu gibi görünen şey hakkında rahatlamadan başka bir şey hissetmiyorum” diyor. Finney’in, yaklaşık iki yıldır Instagram’da paylaştığı çok basit, çok fazla çaba gerektirmeyen resimler binlerce like alıyor.

Bence bu “rahatlama” hissi hepimizi saracak ne dersiniz?

*Bu yazı Eater.com’dan “The Great Food Instagram Vibe Shift” isimli makalesinden sadeleştirilerek derlenmiştir. Tamamını okumanızı tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir