ÇanakkaleKahvaltıKahvelerNE YİYELİMNEREDE YİYELİMTürkiye

Küçükkuyu Ayvacık Assos Yolu Üzerinde En İyi Köy Kahvaltısı Nerede Yenir? Tıka Basa Restoran, Çanakkale

Bizi bilenler bilir. Öyle çok kahvaltı aşığı değilizdir. HarbiYiyorum’da da yazdığımız kahvaltıcı sayısı 15 yılda iki ya da üçü geçmedi. Çünkü bizce kahvaltı, her ne kadar ulus olarak çok sevdiğimiz bir öğün olsa da fazla abartılmış durumda. Overrated diyorlar ya hani, kahvaltı Türklerde kesinlike overrated. Yenmeyen tabaklar, masanın her bir köşesini kaplayan reçel, anlamsız sosis ve salam, ara sıcaklar, sıcaklar… Hep ziyan. Lakin bu yazdığımız mekan çok özel bir yer. İsmi: Tıka Basa. Ama manası, her ne anlıyor ve algılıyorsanız ondan yüzlerce kat fazlası.

Tıka Basa sizi mekana adım atar atmaz bambaşka bir zamana, adeta bir masala ışınlıyor. İçeride Ayşe Teyze ve Hasan Amca var. Bu ikisi her an gülmeye, kahkaha atmaya hazır iki film karakteri gibi. Sevimli mi sevimliler, hoş sohbet mi hoş sohbetler, orada hazırladıkları tüm kahvaltılıkları kendi bahçelerinden, kendi ellerinden. Peynirlerini bile kendileri yapıyorlar.

Ayşe Teyze “Ben kendi yapmadığım peyniri yemem, başka peynirleri sevmem!” diyor. Sütü kestirip sepet peyniri yapıyor. Onu da kahvaltıda sunuyor. Reçellerin hepsi kendi bahçelerinin meyvelerinden ve Ayşe teyzenin ellerinden…

Bir biber reçeli var. Ona “Aşk Reçeli” diyor.”Çünkü çok tatlı ama yemesi acı!” diyor Ayşe Teyze. Aşkın bundan daha doğru tanımı olamazdı. Hasan Dayı da çakır gözleri ile gülerek onaylıyor hanımını. Öyle serpme kahvaltı vermiyorlar. Kendi bildikleri köy kahvaltısı sunumları var bir tek. Ayşe Teyze bir pişi ve sigara böreği yapıyor ki akıllara zarar. Bir kızartma yiyorsunuz, patlıcana canınızı bırakasınız geliyor. Yeşil zeytin de siyah zeytin de kendi zeytinliklerinden. Hepsini Ayşe Teyze salamura ediyor.

Sahanda bir menemen geliyor ama domatesi ile biberi ile yumurtası ile bizim büyükşehirlerde yediğimiz menemen menemen ise eğer bu nedir diye sorgulatıyor insana. Tıka Basa Restoranı kendi elleriyle yapmışlar. Mekanın ismini de Ayşe Teyze koymuş. Genelde isim koyma işleri hep onda.

Mekana girişte bir tabela var. Üstünde “Köylü Dayıdan Zeytinyağı” yazıyor. Bu ismi de sen mi buldun diye soruyoruz Ayşte Teyze’ye.

He, benim fikrimdi” diyerek kikirdiyor. “Hasan Amca ‘Köylü Dayı’ da sen misin?” diye soruyoruz. Gülerek başıyla onaylıyor. Çok çok şekerler. Görmeniz lazım. Görseniz zaten kahvaltıyı falan değil, doğrudan Ayşe Teyzeyi ve Hasan Amcayı yemek isteyeceksiniz.

“Bu isimlere senin bir etkin olmuyor mu Hasan Amca?” diye soruyoruz. “Ben ne edeyim, sabaha kadar başımınm etini yer onun dediği olmazsa.” diyor.

Yahu bu insanlar şu ekonomik krizde insanın ruhuna, gönlüne ilaç gibiler. Ne söyleseler merhem, nereye nazar etseler şifa dağıtıyorlar. Kalplerinin güzelliği yemeklerine de sirayet etmiş. Hemen denize doğru bir ocakları var. Mangal alanı burası. Dolmalar, ana yemekler hepsi burada güveçlerde pişiyor. Kahvaltıları her saat var ama yemeklerini de denemek şart.

Fiyatları da güzel.

Her şeyi biz kendimiz üretip sattığımız için fiyatlarımız makul diyor” Ayşe Teyze. Hasan Amca ile 150 yaşına kadar yaşamaya kararlı. Henüz 75 yaşındayız ama bir bu kadar daha var diyor Ayşe Teyze. Hasan Amcayı da yüz ellilere sürükleme peşinde belli. Onsuz da yapamıyor zaar. Elli küsur yıldır da evlilermiş. Hey maşallah!

Buraya kahvaltıya gidin, yemeklerinden yemeye gidin, oturup çay-kahve içmeye gidin, sohbet etmeye gidin, kuruttukları tarhana, incir, salamura yaptıkları zeytin peynirden almaya gidin. Manzaraya bakmaya gidin. Her ne olursa olsun gidin yani. Çünkü Tıka Basa Restoran’dan asıl alacağınız şey “huzur” olacak. Yanlarında da pansiyonları var. Sadece üç odası var.

Eğer dünyadan bir kopuş ve tek başımıza bir seyahat yapacak olsaydık, kesinlikle üç gün kaçıp buraya gelirdik.

Kesinlikle bu yıl yaptığımız en iyi keşiflerden biri… Şu yaptığımız işi yapmaya devam sebebimiz. Piran, evliyan ve kemalat hakkı için!

Emin olun bu mekan bölgede yeme-içmenin kalbidir.

Dostumuz sevgili Mehmet Ali Altıparmak’a da geçtiğimiz yıldan burayı “Tam HarbiYiyorumluk mekan!” diye işaret etmesinden ötürü kulaklarını çınlatıp selam edelim.

Vesselam.

Tıka Basa Restoran
Assos Yolu Üzeri, Sazlı/, 17860 Ayvacık/Çanakkale

Not: Kredi kartı geçmiyor.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir