Genel Yemekler

Ankara’nın Aspava Kültürü Nedir Nerede Yenir?

Ankara’nın Aspava Kültürü Nedir Nerede Yenir?

Ankara’nın nesi meşhur diye sorduğunuzda şüphesiz ki alacağınız cevaplardan biridir Aspava. Bilinenin aksine bir yemek çeşidi değil, dönerci ismidir. Fakat bir zincir değil, her biri birbirinden farklı restoranlardır. Açılımı ise “Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin.”dir. Doyurucu, lezzetli ve Ankara halkının vazgeçilmezidir Aspavalar.

24 saat açık olan Aspavalar ise gece-gündüz doludur. Kimisi de 24 saat olmasa da sabah 8 gece 4 çalışırlar. Gece yarısı bile olsa sarhoş-ayık farketmeden kimse kimseyi rahatsız etmez. Herkes lezzetli dönerlerine gömülür bu mekanlarda. Peki nedir bu Aspava kültürü? Neden bu kadar doyurucu ve popüler? Ankara’da en iyi aspava mekanı neresi? Gelin birlikte bakalım.

Aspava Nedir?

Önceden de belirttiğimiz gibi kendileri aslında bir restoran kategorisi. Bir çok kişi zincir sansa da, yakından bakıldığında farklı farklı isimleri vardır her mekanın. Her biri de birbirinden ayrıdır zaten, konsept aynıdır sadece. Aspava kültürü Ankara’da başlamış olsa da farklı farklı illere de dağılmıştır. Açılımı “Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin” olan bu isim hem lezzetli menüler hem de dualar sunuyor. Daha ne olsun! Her ne kadar ilk burada bulunmuş, şurası en birinci denilerek hedef yanıltılsa da “Özçelik Aspava” bu akımın ilki ve en meşhurudur.

Aspava; kebapçı, dönerci gibi kategorilere girse de içinde yok yoktur. Yani Aspava denildiğinde aklınıza sadece döner gelmemeli. Kebapları da var lahmacunlarını da ve hepsi birbirinden lezzetli. Fakat gönüllerde en yer edinmiş olanı tabii ki yaprak dönerleri. Aspavayı aspava yapan şey ise sunumudur. Siparişinizi verdiğinizde önünüze öyle bir sofra gelir ki iki öğünü bir arada çıkartabilirsiniz. Bu da öğrenci şehirlerinden biri olan Ankara’da, öğrencilerin yüzünü oldukça güldürüyor.

Aspava Sofrasında Neler Var?

Bir Aspavaya gittiniz ve bir porsiyon döner sipariş ettiniz diyelim. Öncelikle belirtelim ki, İstanbul dönerinden farklıdır bu döner. Öyle arasında yeşillik, patates yoktur. Soğanlı, soslu, kaşarlı gibi seçenekleriniz var. Üçünü birden tercih ediyorsanız “SSK” demeniz yeterli. Memur memleketi sonuçta, şaşırmamak lazım.

Tercihinizi yaptıktan sonra sofranıza cacık, patates tava, salata gelir. Bunlar ikramdır. Patatesin üstünde domates sos görürseniz şaşırmayınız. Domates sos her yerde! Öyle diğer restoranlar gibi küçücük tabakta da getirmezler bu ikramları. İkram konusunda sınır yoktur Aspavalarda.

Yemeğinizi bitirdikten sonra da çayınız ve irmik helvanız gelir. Daha ne olsun? Kalkın gidin diye gözünüzün içine bakan restoranlar bir yana, Aspavalar bir yana. Özetle karnınızı iyice doyurup üstüne çayınızı içerek, tatlınızı yiyerek güzel bir ziyafet çekebilirsiniz bu mekanlarda.

Nerede Yenir?

Ankara Aspava başkenti olduğundan seçenek çok tabii ki. Attığınız beş adımda bir Aspava görebilirsiniz. Fakat Harbiyiyorum.com önerisi Aspavaların harbisi “Özçelik Aspava” şiddetle önerimizdir. Mekan 1986’dan beri Küçükesat’da et dürüm yapıyor. “Behzat Ç.” dizisinde gidilen Aspava ise burası. Detaylı bilgiyiAnkara’da Soslu Dürüm Döner Nerede Yenir?” yazımızda bulabilirsiniz.

Şimdiden aspava ikramları kıvamında günler, bol afiyetler dileriz efenim.

3 thoughts on “Ankara’nın Aspava Kültürü Nedir Nerede Yenir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir