Yardımcı Tarifler

Evde Sucuk Nasıl Yapılır?

Çok önemli! Herkes sucuk yer ama nasıl yapıldığını bilmez. Hadi diyelim sucuğun lezzetini bilse bile yapılırken önce şişirilmiş sonra kurutulmuş bağırsağa doldurulduğunu bilmez. Ancak sucuk işte böyle bir şeydir sevgili dostlar.

Ayrıca sucuk yapımı aslında göründüğü kadar da zor değildir. Neticede tıpkı avlanmış balıkların etinin daha uzun saklanabilmesini araştırırken ortaya çıkan lakerda gibi sucuk da ihtiyaçtan bulunmuştur. (Yüz sene öncesinde buzdolabı olmadığını hatırlayalım!)

Yaylada, ovada, tarlada çalışan işçilerin bozulan eti korumak için geliştirdikleri bir et saklama yöntemdir sucuk. Tabii bu saklama esnasında bir de eti baharatlarla lezzetlendirme durumu ortaya çıkmıştır. O da işte sucuğu vazgeçilmez yapan yegane unsurdur. Gelelim basitçe “evde nasıl sucuk yapılır?” konusuna…

Sucuk içi malzemesi nasıl hazırlanır?

Önce Sucuk Yapımı İçin Gerekli Malzemeler…

Kasabınızdan 700 gram yağsız dana kıyma (döş) ve daha sonra üstüne de ilave 300 gr iç yağı karışımı isteyin. Bunları makineden çektirin ve karışımı getirin dolabınıza güzelce koyun. (Sucukta ideal yağ oranı %33’tür.)  Eğer iç yağı istemem derseniz yağlı dana kıyması alın.

Sucuk yapmak için diğer gerekli malzemeler ise şunlar:  (Yine 1kg için konuşuyoruz) 50 gram tatlı toz biber, 20 gram acı toz biber, 25 gram sofra tuzu, 3-4 gram karabiber, az kimyon -bizce epey az miktarda hatta- ve iki diş rende sarımsak.

Tabii diğer önemli unsur da şişirilip kurutulmuş bağırsak. Peki bunu nereden bulacaksınız? İstanbul’da Fatih’te Kadınlar Pazarı‘nda istemediğiniz kadar var. Baktınız sucuk yapımında ustalaşıyorsunuz, alın eve stoklayın :)

Unutmayın sucuğu iyi sucuk yapan şey baharatıdır.

Evde Sucuk Nasıl Yapılır?

Kasaptan aldığınız ve dolaba attığınız kıyma/yağ karışımını dolaptan çıkarın. Hazırladığınız baharatları kıymanızı koyduğunuz kabın üzerine dökün ve elle yoğurmaya başlayın. (Dikkat edin: Öyle makine falan önermiyoruz. O zaman git kasaptan al sucuğunu.)  Sucuğuna inanan insan kıymasını ve harcını da kendi elleriyle yoğurmalı! 10-15 dakka sıkılmadan yoğurun. Baharatların karışım kıymanızın her yerine nüfuz ettiğini iyice hissedin.

İşte şimdi oldu! Kıyamanızı pişirecek olan baharatlar ile homojen dağılımı yakaladınız. Şimdi sucuk içinizi streç filme sarın ve dolaba 24 saat dinlenmeye bırakın. Bırakın ki baharatlar ve kıyma karışımı fermente olsunlar.

Bu esnada kurutulmuş bağırsaklarınızı suda ıslatın ve yumuşamasını sağlayın. İçlerini açın. Ertesi gün bu bağırsakların içine sucuk içinizi dolduracaksınız. Her 1 kilogramlık sucuk içi için 1 metrelik bağırsağa ihtiyacınız olacak.

sucuk-icin-bagirsak

Peki Sucuk Yaparken Neden Bağırsak Kullanıyoruz?

Bağırsak yarı geçirgen bir yapıya sahiptir. Böylece suyu duşarıya yavaş ve kontrollü atar. Böylece etin bakterilenip çürümesini engeller. Bu sayede sucuğunuz uzun süre saklanabilir hale gelir.

Evet, son aşamaya geldik. Hazırladığınız sucuğun içini alın ve bağırsağın içine doğru parmaklarınızla bastırın. Bastırın, bastırın korkmayın. Zahmetli ama bitince gurur duyuyorsunuz. Bağırsağın iki ucunu da sıkıca bağlayın. Daha sonra artık sucuğunuzu kuruması için asma aşamasına geçebilirsiniz.

Bunun için serin ve doğrudan güneş görmeyen bir yer tercih edin. Yaklaşık 1 hafta sonra sucuğunuz fazla suyunu atacak ve yenmeye hazır hale gelecektir. (Beşinci günde al indir ye!)

İşte size mis gibi kimyasalsız ve doğal halde (tıpkı atalarımızın yaptığı gibi) sucuk nasıl yapılır tarifi. Bu denemelerinizi çoğaltarak kendi baharatlarınızı ve tarifinizi de geliştirebilirsiniz tabii. Acı fazla basarsanız acı sucuk, sarımsağı fazla basarsanız sarımsak yoğun bir sucuğunuz olacaktır. Aman tuzu unutmayın! Sucuğun suyunu atan ve onu pişiren yegane şey tuzdur…

Tuz basmazsanız sucuğunuz olmaz!

Bir de bu sucuğun en anlamlı ve en lezzetli şekilde nasıl pişirildiği hususu var ki, ona da ilerleyen zamanlarda değineceğiz.

Sucuğu tavada ızgarada öldürmeyin! Sucuğunuzu sevin, sucuğunuzu koruyun :)

Afiyet olsun!

Not: Aşağıda örnek olsun ve görselliği pekiştirsin diye bir video var. Mutfak The System’dan… Gerçi o baharatların hepsini aktardan hazır almış, kendi damak zevkini ilave etmemiş ama olsun.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

5 thoughts on “Evde Sucuk Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir