Bunları Bilelim

Ezogelin Çorbasının Gerçek Hikayesi

Türk mutfağının vazgeçilmezi, bayılarak içtiğimiz ezogelin çorbasının lezzeti kadar hikayesi de şahsına münhasırdır.

1909 yılında Gaziantep’ in Oğuzeli Kasabası’na bağlı Uruş Köyü’nde Zöhre Hatun dünyaya gelir. Güzelliği dillere destan olan Zöhre’ ye “Ezo” yani “Güzel” derler. O kadar çok seven olur ki Ezo’ yu, türküler, şiirler yazılır adına. Nihayetinde bir adama aşık olur Ezo. Sevdiği adam ile evlenen Ezo bu zamandan sonra Ezo Gelin olarak bilinir. Ancak tabi hikaye buradan sonra dramatik hal almaya başlar… 

Ezo Gelin’ in kardeşi, ile kocasının kardeşi aynı anda evlenmiştir. Kardeşi eşinden ayrılınca “Berdel Usulü” denilen bu evlilikte aynı şeyi diğer kardeşin de yapması beklenir. Mecburen Ezo Gelin de sevdiğinden ayrılır (Tam tersi de söylenir; yani Ezo ile eşi ayrıldı, kız kardeşi de eşinden)… 6 yıl boyunca yalnız kaldıktan sonra ailesinin de zoru ile teyzesinin oğlu ile evlendirilir…

1936 yılında evlendiği akrabasıyla Suriye’ ye yerleşir. Güzelliği ile birlikte, sevdiği adama olan aşkı ve vatan hasreti dillere destan olur. 1956 yılında Ezo Gelin verem sebebiyle vefat eder. 1999 yılında mezarı Türkiye’ ye getirilen Ezo Gelin’ in hayatı filmlere dahi konu olmuştur. Ezo Gelin’ in kızı Celile 2013 yılında Suriye’ deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ ye gelmiş ve 2018 yılında Türk vatandaşı olmuştur.

Gelelim çorbaya…

Antep kökenli bir çorba olduğu bilinen Ezogelin için bazı hikayeler, tarifi Ezo Gelin’e aittir der. Güzel olduğu kadar hamarat da olan bu Ezo’nun Antep’te kocasından ayrı olduğu ve yoksul kaldığı dönemde evde kalan malzemelerden bu çorbayı yaptığı söylenir. Çorba o kadar sevilir ki Ezogelin olarak anılmaya başlanır. Bir diğer inanış ise bu çorbanın zaten yapıldığı ama çorbanın güzelliği sebebi ile onun adıyla anıldığı yönündedir.

Hikayesi nasıl olursa olsun şu soğuk günlerde hepimizin içini ısıtan Ezogelin güzelliği ile damaklarımızı kendisine aşık etmeye devam ediyor.

Gastrosözlük
Instagram: @gastrosozluk
Mail: [email protected]

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Linie Aquavit ve İlginç Üretim Yolculuğu Hikayesi
Dönerin Tarihi – Döneri İlk Kimler Keşfetti?
Hamburgerin Kökeni Aslında Neresi?

2 thoughts on “Ezogelin Çorbasının Gerçek Hikayesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir