Bunları BilelimGURME NOTLARI

Bırakın da En Azından Bayramlarda Ne İstersek Yiyelim (Mİ)?

Yiyelim tabi, buna katılmayanımız var mı? Mükellef bayram sofraların, kadehleri neşeyle kaldırmanın hem keyif verici, hem de sosyalleştirici olduğu tartışılmaz. Bayram sofraları çok değerli buluşmalardır. Bu özel buluşmalarda, sofrada her zamankinden farklı davranan, diyetini bir kenara bırakan çoğunluğu suçlamamak lazım. Bu noktada sadece, sağduyuyu elden bırakmamak ve aşırıya kaçmamak sağlığımız için en önemlisidir. Zira abarttığımızda, sindirim sorunları hemen baş gösteriyor.

İnsan doğası gereği bu özel günlerde kaçamak yapmaya, el açması börekleri, cevizli baklavaları, zeytinyağlı dolmaları saymadan tüketmeye meyilli oluyor. Ancak uzmanlar tam da bu noktada hepimizi uyarıyor, önemli sağlık sorunlarına yol açabilecek riskler bizi bu günlerde pusuda bekliyor. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı bir beslenme şeklinin vücutumuzun tüm dengesini bozduğu ve önemli hastalıklara davetiye çıkardığı biliniyor.

Bir kaç örnek vermek gerekirse, diyabet ve kalp hastaları, yeni kalp krizi geçirmiş kişiler, hipertansiyonu ve böbrek hastalıkları olanlar, gut veya gastroduodenal ülser hastası olanlar bugünlerde nefsilerine bilhassa dikkat etmeliler. Covid-19 ile mücadele ettiğimiz ve aileler olarak evelere kapandığımız bu sıkıntılı günlerde, bu tip hastaların bağışıklığının düşmemesi için extra özen göstermeleri gerekiyor. Belki kalabalık bayram sofraları kurup, tüm aile bir arada olamayacağız ancak uzmanlar bu ayrı kalma psikolojisinin de bizlerde ”yeme bozukluğu”yaratabileceğinin altını çiziyor ve porsiyon kontrolü için uyarıyorlar.

Diğer yandan görüşlerini aldığımız bir kısım psikiyatrist, bayram sofralarında bir araya gelme fırsatı bulanlarımız için ”1 günlük ve 1 öğünlük kaçamak yapmanın” fayda/zarar dengesi açısından bakıldığında, faydasının ağır bastığını vurguluyorlar. Yani bayram sofralarında ”ölçülü” kaçamak yapmanın zarardan çok ruhumuza ve dolaylı olarak bedenimize fayda sağlayacağını savunan bir görüş de bulunuyor.

Biz de bunu duymaktan mutlu olduğumuzu belirtmeden geçemeyeceğiz.

Bayram Sofralarının 7 Vazgeçilmez Lezzeti için Tıklayın.

Dobra Gül

Gittiği yerler kim olduğunu bilmez. Dobra dobra yazar. 7 kuşak Bolu Mengen'li. Sevdiğini çok sever, sevmediğinin üstünü çizer. Dikkat! Gerçek gurme! Mekanların korkulu rüyası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir