Bunları Bilelim

İlikli Kemik Suyu Faydaları ve Kullanım Alanları

Atalarımız neyin neye iyi geldiğini aslında çok biliyor. Hasta mı hissediyorsun kemik suyuna çorba iç, dizlerin mi ağrıyor kemik suyu iç, yorgun musun kemik suyu… Hepimizin karşılaştığı bir durumdur bu, ya annemiz ya babamız ya da büyük anne-babamız söylemiştir mutlaka. Belki neden iyi geldiğini tam açıklayamıyorladı ama iyi geldiğini biliyorlardı.

Öncelikle kemik suyunun nasıl olması gerektiğinden bahsedelim. İyi bir kemik suyu soğutulduğunda jöle kıvamında olmalıdır. Kaşıkla daldığınızda löp diye bir ses çıkartması, ısıttığınızda ise sıvı bir et suyu kıvamına gelmesi gerekir. Eğer kemik suyunuz jöle kıvamında değilse çok da kaliteli bir kemik suyu değildir. En makbul kemik suyu ise bol ilikli olanıdır.

İlikli Kemik Suyu Faydaları Nelerdir?

  • İlikli kemik suyu içeriğinde bulunan jelatin bağırsak mukozasına iyi gelir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar. Reflü için yatıştırıcı özelliği de vardır.
  • Kemik suyu kolajen, glutamin ve prolin gibi insan vücudunda var olan ama yokluğu veya azalması ile ciddi sağlık sorunlarına yol açan birçok önemli bileşeni bolca içerir. Düzenli kemik suyu kullanımı bu bileşenlerin her zaman vücudumuzda sağlıklı oranlarda bulunması için en güvenli ve doğal çözümdür.
  • Kolajen ve jelatin aynı zamanda saçın ve cilt yapısının onarılmasını sağlar. Cildi sıkılaştırır ve genç görünmeye yardımcı olur.
  • Kemik suyu içinde bulunan glisin ve arginin gibi birçok aminoasit güçlü anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Glisin aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Kemik suyu, grip ve çeşitli enfeksiyonel hastalıklarla savaşır, vücudumuzu dinç tutar. İçerdiği mineraller sayesinde bağışıklığımızı güçlendirir.
  • Bazı hastalıklar, ilaçlar ve besinler sinir sistemindeki zararlı toksinlerin oranını artırarak birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Ancak kemik suyu içerdiği mineraller sayesinde bu durumun yaşanma riskini azaltır.
  • Kemik suyu içindeki bileşenler ve yağlar beyin sağlığı için çok faydalıdır.
  • Kemik suyu kas yapısını güçlendirdiğinden sporcuların da tüketmesi önerilen besinler arasındadır.

Kemik Suyunu Nasıl Tüketebilirsiniz?

İlikli kemik suyunu elde ettikten veya satın aldıktan sonra, kullanacağınız kadar miktarı bir kaç gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Arta kalan miktarı ise dondurucuda saklayıp ihtiyacınız olduğunda çıkartabilirsiniz.

Kemik suyunu ısıtıp üstüne limon karabiber ekleyerek içebileceğiniz gibi, çorbalarda baz olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca et suyunun yakışabileceği her türlü yemekte kullanabilirsiniz. Pilavlarda, tencere yemeklerinde hatta meyve sularında bile kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Kelle Paça ile Ayak Paça Çorbası Arasındaki Fark Nedir?
Canan Karatay “Kelle Paça Ye, Botoksa İhtiyacın Kalmaz.”
Kelle Paça Çorbası Paça Çorbası Değildir!
Türkiye’nin Kolajen Bankaları
Kolajen Nedir? Nelerde bulunur? Faydaları Nelerdir? – HARBİ DİYORUM (6. Bölüm)
Kemik Suyuna Bulgur Pilavı Tarifi – Bardak Ölçülü
Et Suyu (Stok) Çeşitleri, Yapılışı ve Saklama Yöntemi

2 thoughts on “İlikli Kemik Suyu Faydaları ve Kullanım Alanları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir