Bunları BilelimYEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Patlamış Mısır (Popcorn)‘ın Tarihçesi, Yararları ve Zararları

Patlamış mısırın 5000 yıllık bir geçmişi var. Patlamış Mısır yani namı- değer Popcorn, nişasta içeren mısır tanelerinin ısıtılmasıyla yapılıyor ve tüm dünyada çok popüler bir atıştırmalık olarak hepimizin aklında yerini almış durumda.

Atıştırmalık yiyecek olarak genellikle tereyağı ve sıvıyağ ile hazırlanıp, ardından tuzlanarak tüketiliyor. Patlamış mısır ayrıca aklınıza gelecek her şekilde aromalandırılabilir. Fıstıklı, bademli, meyveli, şekerli, çikolatalı. Yani canınız ne çektiyse patlamış mısırla karıştırılabilirsiniz.

Hadi gelin patlamış mısırın tarihçesine göz atalım, fayda ve zararlarını öğrenelim.

Patlamış Mısırın Tarihçesi

Patlamış mısır 5000 yaşın üzerindedir. Lakin ilk ticari patlamış mısır makinesi 1885 yılında Charles Cretors tarafından icat edildi. Mikrodalgada pişirilebilen patlamış mısır da, 1982 yılında Pillsbury tarafından icat edildi. Patlamış mısırın bilimsel adı Zea Mays Everta’dır ve patlayan tek mısır türüdür.

Patlamış Mısırın İçeriği Nedir ve Patlayan Mısır Nasıl Patlar?

Bir patlamış mısır çekirdeğinin son derece sert bir kabuğu, sert bir dış endospermi vardır ve içinde nemli, nişastalı, beyaz bir endosperm kütlesi vardır. Nem optimal olarak yüzde 13,5 civarındadır. Bu tür çekirdekler yaklaşık 200 °C’ye ısıtıldığında, nişastadaki nem buhara dönüşür ve çekirdek, orijinalin yaklaşık 20 ila 40 katı olan beyaz kabarık, düzensiz bir kütleye dönüşene kadar basınç oluşturur ve patlayarak pişmeye başlar.

Patlamış Mısırı Patlatan Nedir?

Her çekirdek az miktarda nem içerir. Çekirdek ısıtıldıkça bu su buhara dönüşür. Patlamış mısırın diğer tahıllardan farkı, çekirdeğin kabuğunun su geçirgen olmamasıdır, bu nedenle buhar kaçamaz ve çekirdek sonunda patlayana kadar basınç oluşur ve ters yüz olur.  Ortalama olarak, bir çekirdek 347 derece Fahrenheit (175 santigrat derece) sıcaklığa ulaştığında patlıyor.

Patlamış Mısır Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

– Patlamış mısır, patlarken 3 fit mesafeye kadar ulaşabilir.

– 19 Ocak Ulusal Patlamış Mısır Günü’dür.

– 1949’da patlamış mısır, çok gürültülü bir atıştırmalık olduğu için sinema salonlarından geçici olarak yasaklandı.

– İkinci Dünya Savaşı şeker kıtlığı sırasında Amerikalılar 3 kat daha fazla patlamış mısır yediler.

– Patlamış mısır patlatmak için ideal sıcaklık 400°F’dir.

– Patlamış mısır torbasının altındaki desteksiz patlamış mısır tanelerine yaşlı hizmetçi denir.

– Patlamış mısır tanelerinin %4’ü sudur ve su ısıtıldığında patlamış mısırın patlamasına neden olur.

– 1800’lerde patlamış mısır genellikle sütlü ve şekerli bir tahıl olarak yenirdi.

– Patlamış mısır, popüler bir Kuzey Amerika Noel ağacı dekorasyonudur. Patlamış mısır ipe geçirilir ve çelenk olarak kullanılır.

– Geleneksel olarak, Kızılderili kabileleri patlamış mısıra kurutulmuş otlar ve baharatlar ve biberle tat verirdi.

– Kristof Kolomb’un Avrupalılara patlamış mısırı 15. yüzyılın sonlarında tanıttığı iddia ediliyor.

– Patlamış mısır 1912’den beri sinema salonlarında servis ediliyor.

Patlamış Mısır Sağlıklı Bir Atıştırmalık mı?

Patlamış mısır, patlamış mısırın nasıl yapıldığına bağlı olarak bir kişinin sağlığı için iyi veya kötü olabiliyor. Kendi başına, şeker veya tuz eklenmeden patlamış mısır, besleyici ve sağlıklı bir atıştırmalık oluyor ve patlamış mısır, doğru şekilde yapıldığında bol miktarda besin ve vitamin içeriyor. Bununla birlikte, marketler ve sinema salonlarında satılan birçok patlamış mısır markası, çok sayıda ilave tereyağı, şeker ve tuz içeriyor. Bu eklemeler ise sağlığınıza zarar veriyor. Çünkü içinde bir çok katkı maddesi bulunuyor.

Mesela; hazır patlamış mısır genellikle yüksek düzeyde tuz veya sodyum içeriyor. Çok fazla sodyum almak ise yüksek tansiyona neden olabiliyor. Patlamış mısır tüketirken, bu gibi ayrıntılara dikkat etmek şart. Kısacası; patlamış mısıra eklenen tereyağı, şeker ve tuz, patlamış mısırı sağlıksız bir atıştırmalık haline getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir