Yemek Yemeden Kaç Gün Yaşayabiliriz?
İnsanoğlu olarak araştırmakla bitmeyecek, her gün hatta her dakika yeni bilgiler elde edilebilecek bir canlı türüyüz. Hatta bir gün öleceğini bilerek yaşarak tek canlı türüyüz. Dedik ya konular bitmez, ama yemek yemeden kaç saat dayanabiliriz, bu konuya daldık. Başka sağlık sorunları olmayan, ortamala bir insan hiç yemek yemeden 45 ile 61 gün arasında hayatta kalabiliyor.
İşte detaylar…
Vücudumuzun hayatta kalabilmesi için yemek ve suya ihtiyacı var. Uzmanlar bir insanın yemek yemeden ne kadar yaşayabileceğini tam olarak bilmiyor ama insanların en az 8 , en fazla 61 gün arasında yemek yemeden ve su içmeden hayatta kaldıklarına dair kayıtlar var. Bu durum kişiden kişiye, bünyeden bünyeye ve sağlık sorunlarından diğer sorunlara göre değişkenlik gösteriyor.
Bununla birlikte, bir kişinin hayatta kalabileceği süre, kişinin yaşı ve sağlığı ve içecek su olup olmadığı gibi çeşitli faktörlere de bağlı. Bir kişinin vücudu, normal yaşamı destekleyen işlevlerini yerine getirmek için yeterli kaloriyi almadığında, bu açlık olarak bilinir. Bu, gıda alımı ciddi şekilde kısıtlanırsa veya bir kişinin vücudu besinleri emmek için yiyecekleri sindiremezse meydana gelebilir.
İnsan vücudu ciddi şekilde kaloriden mahrum kaldığında, yaktığı enerji miktarını azaltmak için farklı şekilde çalışmaya başlar. Beslenme sağlanmazsa açlık can kaybına neden olur. Yemek yemeden ne kadar süre yaşayabileceğiniz konusunda katı ve hızlı bir “temel kural” yoktur. Cevap bir dereceye kadar bireysel farklılıklara ve koşullara bağlıdır. Yiyecek ve su olmadan vücudun hayatta kalabileceği maksimum sürenin yaklaşık bir hafta olduğu düşünülüyor. Sadece su ile, ancak yiyecek olmadan, hayatta kalma süresi 2 ila 3 aya kadar uzayabiliyor. Ne ilginç değil mi? Çoğu zaman diiyetlere dayanamayız, canımız çektiğini yemek isteriz ama aslında vücut isterse dayanabiliyor hatta sıkı bir savaşçı gibi uzun süre pes etmiyor.
Bilimsel olarak ; kısa süreli oruç tutarsanız veya çok uzun süre yiyecek ve suya erişemezseniz, vücudunuz aslında kendini ayarlıyor. Vücudu-muzun enerji üretme şeklini değiştirmesi yemek yemeden yaklaşık 24 saat sürer. Normal şartlar altında, vücudumuz yiyecekleri glikoza ayırır. Glikoz vücuda enerji sağlar. Yemek yemediğiniz ilk 24 saat boyunca, glikoz deponuz tükendikçe, vücudunuz karaciğerinizden ve kaslarınızdan glikojeni glikoza dönüştürmeye başlar. Ne kadar çok yağ deposu mevcutsa, bir kişi açlık sırasında o kadar uzun süre hayatta kalabiliyor. Yağ depoları tamamen metabolize edildikten sonra vücut, vücutta kalan tek yakıt kaynağı olduğu için enerji için kas yıkımına geri dönüüyor. Bu muazzam sistemi anlatmakla bitmiyor.
Sağlıklı günlere…