Lüfer Nedir?
Bilimsel adı pomatomus saltator olan bir balık türüdür. Çinekop, kofana, sarıkanat, defneyaprağı adlarıyla da anılır.
Pullu, beyaz ve sıkı etli, göçmen bir balıktır. Eti yağlıdır. Dipte yaşar. En lezzetlileri Karadeniz, İstanbul Boğazı ve Marmara’da bulunur. Balık sofralarının kralı ve en lezzetlisi olarak efsaneleşmiştir.
Karnı parlak ve beyazdır, sırtına doğru mavi-yeşil bir renk alır.
Lüfer, balıkların sınıflandırılmasında tek başına bir aileyi oluşturur.
En küçük lüferlere yaprak, 10cm’den 13cm’e kadar olanlara çinekop, 20cm’e kadar olanlarına sarıkanat, 30cm’e kadar olanlarına lüfer, 35cm’den büyük olanlarına ise kofana denir. 20cm altındakiler tüketilmemelidir.
Eylül ortasından başlayarak yılın sonuna kadar çok lezzetlidir.
Izgarası güzel olduğu gibi, fırında ve buğulama şeklinde de pişirilebilir. Dikkat edilmesi gereken şey kafasının koparılmadan pişirilmesi ve yenmesidir. Yanak etleri son derece bol ve lezzetlidir.
Bir balık lokantasının en pahalı balığı olarak mönüde yerini alır. Gerçekten doğru teknikle pişirilmiş hakiki bir lüfer yerseniz; balık deneyimleriniz arasında en üst seviyeyi yakalamış olursunuz.
Fotoğraf: denizsozluk.com
lüferin üreme boyu, bizim sularda ve yapılan nispeten yeni araştırmalara göre, 25,4 cm çatal boyu. bu, hesaba vurunca, balığın burnundan kuyruğunun tamamı dahil boyunu neredeyse 30 cm’e denk kılıyor. her ne kadar geçen dönem 20 cm, bu tebliğ döneminde de 18 cm yasal avlanma boyu olsa da, lüferin sularımızda varlığını sürdürebilmesi üremesine, yani üremesine fırsat bırakacak bir usulle avlanmasını gerektirmekte. sizden bu konuda sözcülük yapmanızı ve lüferin 30 cm’den aşağı avlanmamasını, tüketilmemesini tavsiye etmenizi rica ediyorum. zira yasal olarak 18 cm avlanabilir sayılan bu canlının yaşamı vicdanımızın koyacağı kurallarla emniyete alınabilecek ancak. yoksa… yokolan onlarca başka tür gibi, yakın gelecekte bir gün lüfere dair de hasret dolu hikayelerden başka şeyimiz kalmayacak, paylaşacak.
Bilgilendirme için çok teşekkür ederiz.