YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Göğermiş Peyniri Nedir?

Göğermiş Peyniri, mavi peynir olarak da adlandırılan, keskin, tuzlu bir tada sahip yarı yumuşak peynirdir. Erzurum yöresine aittir. Yenilebilir küf olan Penicillium’un kültürleri (Penicillium roqueforti suşları) ile yapılır ve bu penisilin, olgunlaştırma aşamasında peynirde mavi veya yeşil tonlarında lekeler oluşturur. Bu yüzden kendisine doğal antibiyotik peynir de denir ve bu özellik göğermiş peynirini tüm peynirlerden farklı kılar.

Üretimde sade Civil peyniri veya Civil (%70) + Lor peyniri (%30) karışımı tuzlanır. Daha sonra hava kalmayacak şekilde plastik bidonlara basılarak kapakları kapatılır. Bidonların kapakları delinerek, ters çevrilir ve fazla suyun uzaklaşması sağlanır. Bidonların içerisindeki peynir, 8-12′ C’lerde spontane olarak küfleninceye kadar (en az 60 gün) olgunlaştırıldıktan sonra 4 C’de muhafaza edilir. Lorla yapılanı besin değeri açısından daha kuvvetlidir ve versiyonu daha makbuldur. Göğermiş Peyniri, çoğu ilimizde yaylalardan toplanan sütün süzme işleminden geçirilerek bir kazanda toplanmasıyla yapılmaya başlar. Göğermiş Peyniri, az yağlı veya yağsız sütlerle üretilir.

Erzurum’da coğrafi işaret almış olan Göğermiş Peyniri, insan sağlığı açısından sayısız faydaya sahiptir. Genellikle pişmaniye gibi tel tel formdadır. Kokusu keskindir. Erzurum küflü peynir olarak da bilinen Göğermiş Peyniri, içerik bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Besin değeri anlamında Fransa’nın çok büyük bir üne sahip olan Rokfor peynirine eşdeğerdir. Hem kahvaltılık, hem de meze olarak tüketilir. Ayrıca salatalarda da kullanılır. Yoğun aroması ile kuvvetli bir kokusu vardır. Yöresel peynirler bakımından çok zengin bir ülke olan ülkemizde Ardahan, Kars, Erzincan, Erzurum ve Konya illerinde küflü peynir üretimi bir hayli çoktur.

Bu peynirin bir diğer adı da Erzurum Küflü Civil peyniridir.

Göğermiş Peynirinin Faydaları Nelerdir?

  • En önemli ve en belirgin faydası peynirin doğal yollarla sonucu oluşan antiseptik maddeleridir. Kısacası doğal antibiyotik oluşturmasıdır.
  • Geçirdiği fermente sürecinden sonra açığa çıkan enzimlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirgin faydalarından bir tanesidir.
  • Kalsiyum bakımından oldukça zengindir.
  • Tam bir vitamin deposudur.
  • İçerisinde bulunan mineraller insana dinçlik katar.
  • Eklem ve kemik dokularınızı güçlendirmeye yardımcıdır.

Özellikle, içerisinde yer alan kalsiyum, mineral ve vitamin zenginliği kemik ile eklem dokusu açısından oldukça faydalıdır.

İlk kez Erzurum’da tanıştığımız bu peyniri yoğun kokusuna rağmen özellikle kahvaltıda tüketmeye bayılıyoruz.

*En yeni yemek ve lezzet keşif paylaşımlarımız için Harbiyiyorum Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın.

One thought on “Göğermiş Peyniri Nedir?

  • dadaş 25

    yukarıdaki instagram postunda göğermiş civili döner gibi takmış olan soytarıya aldırmayın, bu kıymetli ürünü basitleştirmekten başka bir halta yaramıyor bu tarz abeslikler. gerçekten “unique” olarak nitelenebilecek bir peynirdir göğermiş civil. kokusu ne kadar nahoş ise, tadı o kadar güzeldir. göğerme hatta çürüme derecesine bağlı olarak bittere kaçan lezzeti nedeniyle instagram postundaki kadar fazla miktarda tüketilmez. yanında çayla çok iyi gider :)

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir