Diğer ListelerLİSTELER

Erzurum’un Tüm Coğrafi İşaretli Ürünler Listesi

Erzurum Anadolu mutfağının özgün lezzetlerini barındıran bir yemek kültürüne sahip. Yağlı yemek ve cağ kebap denince akla ilk Erzurum gelir. Çok acı ve fazla baharat tercih edilmez. Erzurum mutfağında et, bakliyat, tahıl, hayvansal yağlar ve kurutulmuş sebze ve meyveler ile hamur işi ağırlık kazanmıştır.

İşte Erzurum’un tüm coğrafi işaretli ürünleri…

1- Oltu Cağ Kebabı

Erzurum Oltu Cağ Kebabı Erzurum’un ön gözde yemeklerinden. Keçi veya kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Günümüzde Türkiye’nin birçok yerinde yapılıyor. Aynı tadı, aynı lezzeti veriyor mu mekana ve damak tadına göre değişiyor.

2- Kadayıf Dolması

Kadayıf dolması, Erzurum mutfağından Türkiye’ye yayılan bir tatlı. Tel kadayıf hamuru, ceviz ya da fındık içi, yumurta hazırlanıp kızartılarak pişirilir. Şerbeti toz şeker ve limon suyundan hazırlanır. Has kadayıf dolmasının tadına doyum olmaz. Tarihi geleneksel tatlarımızdan olan kadayıf dolması günümüzde sadece Erzurum’da değil, ülkemizin dört bir yanındaki tatlıcılarda yerini aldı.

3- İspir Kaymağı

Erzurum İspir ilçesinin yerel ve yöresel nefis lezzetlerinden olan İspir Kaymağı bir diğer adı Kuru Kaymak tandırda sütün 10 saati aşkın bir sürede beklemesiyle oluşan çok lezzetli br kaymak. İspir Yöre halkı tarafından yaylalarda taze süt ile özel tepsisinde ve odun ateşinde üretiliyor. Hiç bir katkı ve koruyucu içermeden üretiliyor. Gerçek kuru kaymak olan İspir Kaymağı, genellikle bal ile tüketilirken, damak tadına göre farklı şekilde de tüketilebiliyor.

4- Dut Pekmezi

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun coğrafi işaret belgesi verdiği Karnavas Dut Pekmezi, doğal olarak üretiliyor. Erzurum’un Olur ilçesine bağlı, eski adı ‘Karnavas’ olan Ormanağzı Mahallesi’nde, dev kazanlarda kaynatılan duttan elde edilen pekmez, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Karnavas Dut Pekmezi’nin üretimi, haziran ve temmuz aylarında yapılıyor.

5- İspir Kuru Fasulyesi

İspir fasulyesi kendine has özellikleriyle adından söz ettiren bir fasulye ve tescilini alarak bunu kanıtladı. Dünya çapında meşhur İspir Fasulyesinin özellikleri erken pişmesi, kabuk atması ve gerek kalibre ve gerekse yapı olarak artımlı, bereketli bir fasulye olmasından kaynaklanıyor. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. Sadece Erzurum’da değil, tüm Türkiye’de severek yapılıp tüketiliyor.

6- Civil Peyniri

Erzurum yöresine özgü peynirlerden biri olan civil peynir, yağı alınmış sütten üretilen tel şeklindeki peynir türüdür. Erzurum yöresine özgü civil peynir, yağı alınmış sütten üretilir ve tel şeklindedir. Hem kahvaltılık hemde böreklik bir peynir türüdür.

7- Erzurum Aşmalı Yahni

Erzurum Aşmalı Yahni; dana veya kuzu kuşbaşı, kuru soğan, aşma (kuru kayısı), domates salçası, tuz, toz şeker ya da beyaz kesme şeker ,et suyu ve pul biberle pişiriliyor. Erzurum Aşmalı Yahni 27.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Erzurum yöresel yemeklerinden biri olan Erzurum Aşmalı Yahni içeriği aynı olsa da yapımı Erzurum ilçelerine göre değişebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir