Artvin’in Tüm Coğrafi İşaretli Ürünleri Listesi
Artvin mutfağına ait öne çıkan enfes lezzetler, kendine has mutfağı ve yemek kültürüyle ilgili pek çok ayrıntı var. Artvin mutfağı Laz, Gürcü ve Anadolu mutfaklarınden etkiler taşıyor. Artvin’in coğrafi işaretli ürünlerinin yanında dünyada nam salmış yemekleri de var.
İşte Artvin’in Tüm Coğrafi İşaretli Ürünleri Listesi
1- Artvin Hatila Balı
Artvin Hatila Balı yaklaşık 300 yıldır, Artvin Hatila Vadisi’nde üretiliyor. Artvin’de bin 349 bitki türüne sahip Hatila Vadisi Milli Parkı’nda üretilen Hatila Balı çok değerli ve çok pahalı bir bal. Vitamin ve mineral kaynağı olan bal, bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücuda birçok faydası vardır. Kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir, demir sayesinde dolaşım sistemine yardımcı olur. Doğal enerji kaynağı olarak bildiğimiz bal, birçok sağlık problemini önlemede önemli rol oynuyor.
2- Hopa Hamsili Ekmeği
Hopa Hamsili Ekmeği; ana malzeme olarak salamura hamsi ile mısır unu ve çeşitli sebzelerin karıştırılmasıyla elde edilen hamurun fırında pişirilmesiyle ortaya çıkıyor. Hamsili ekmek Artvin’in eşsiz lezzetlerinden biri sayılıyor.
3- Hopa Laz Böreği
Ülke genelinde Laz böreği olarak bilinen tatlı Artvin Hopa yöresine ait. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2500 yıldır yaşamakta olan Lazlar Artvin’in doğal güzellikleriyle çevrili ortamında kadim kültürlerini sürdürüyor. Hopa Laz Böreği de bu kültür içinde yer edinmiş lezzetlerden ve coğrafi işaretli ürünler arasına da girmiştir.
4- Puçuko
Artvin Puçuko, Artvin’e özgü taze fasulyenin kurutulmasıyla yapılan bir çeşit kurutulmuş taze fasulye yemeği. Artvin ile özdeşleşen puçuko, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Kurutulmuş taze fasulyeler kırılarak haşlanır. Suyu süzülür. Pırasalar ayıklandıktan sonra doğranır. Soğanlar doğranarak yağda sarartılır. Soğanların üzerine haşlanmış fasulyeler, pırasa ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilir, karıştırılır. İçine yıkanmış, ayıklanmış bulgur ilave edilir. Üzerine su ilave edilir, tuzu, salçası konarak kaynatılır. Bulgur pişince sıcak servis yapılır.
5- Şavşat Ketesi
Şavşat Ketesinin üretiminde kullanılan ve aromasını etkileyen en önemli unsur tereyağı. Şavşat’ın yerel lezzetlerinden olan Şavşat Ketesi de Coğrafi işaretini aldı. Şavşat Ketesi; un, maya, tuz, su ile Şavşat ilçesinde üretilen tereyağından elde edilen hamurun yuvarlak şekil verilerek odun ateşinde kuzine sobada pişirilmesiyle ortaya çıkıyor.