Diğer ListelerLİSTELERMersinNEREDE YİYELİM

Mersin Tarsus’ta Mutlaka Yemeniz Gereken Lezzetler

Mersin gastronomik anlamda ülkemizin en özel mutfağa sahip şehirlerinden biri. Adana’ya yakınlığına rağmen oradan farklı olarak kendi özgü lezzetleri üretebilmiş olması sebebiyle de saygıyı fazlasıyla hak eden bir yer. Ciğer kebabı, tantunisi, kuş gözü lahmacunu, kerebiçi ve çok daha fazlasıyla gastronomi haritamızda asla es geçemeyeceğimiz bir lokasyon.

Bu yazımızda Mersin’de mutlaka tatmanız gereken lezzetleri listeledik.

1. Mamül

Mersin’e özgü bir kurabiye olan Mamül, hurma dolgusuyla damak çatlatan bir lezzete sahip. İrmikten yapılan bu tatlının alamet-i farikası ise gül suyu. Uzun süre dayanabildiği için Mersin sıcağında en çok tercih edilen tatlı çeşitlerinden biridir.


2. Tantuni

Çok küçük parçalara halinde doğranmış et öncelikle haşlanır. Ortası derin bir saç kızdırılarak içine ayçiçek yağı ve toz biber eklenir. Önceden haşlanmış et bu yağda çevrilir. Pişirme sırasında saca arada bir su eklenir. Amaç, hem sacın sıcaklığını kontrol etmek, hem de tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır. Yeterince su salan etler iyice kavrulduktan sonra lavaş ıslatılarak et bu ıslatılan lavaşa sarılır. İsteğe göre salatası eklenir ve limon sıkılarak afiyetle yenilir. Tantuni Mersin’e özgü bir sokak lezzetidir.


3. Kerebiç

Mersin’de yapılan Kerebiç, irmik ile yapılan hamurun yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz veya Antep fıstığı ile doldurulmasıyla yapılır. Odun fırınında pişirilen, üzerine çöven (çöven bir tür çiçektir, köpüklü helva üretiminde sıklıkla kullanılır) kökünden elde edilen köpük ilave edilen özel bir tatlıdır. Genel hazırlanması itibariyle içli köfteye çok benzer. Dış kısmı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılır. Tarifin en önemli noktalarından biri kurabiyelerin kızarmaması gerekiyor! Çöven kökünden köpük üretebilmek için 5 saat süreyle kaynatılması gerekiyor. Bu şekilde oluşan suyu köpürene dek çırpılıyor. Köpük oluştuktan sonra ise yine şekerle kıvamı arttırılıyor. Son olarak tarçın eklenerek servis ediliyor.


4. Kuşgözü Lahmacun

İlk bakışta Bursa’nın Çantık’ını andırsa da Tarsus yöresine özgü bir lahmacun çeşididir Kuşgözü. İsteğe göre dana ve kuzu etinin karışımından yapılan satır kıymasıyla domates, biber, soğan, sarımsak, kapya biber gibi maddelerden oluşan harcıyla lezzet katlanır.


5. Humus

Fotoğrafta gördüğünüz humus, Mersin’in kendine özgü lezzetlerinden biri. Birçok yörede humus yapılır ancak bu kadar lezzetlisi gerçekten zor bulunur. Bunun nedeni üzerine eklenen yağ, pul biber, sumak karışımı ve limon-tuz ile terbiyelenmiş maydonozdur.

6. Künefe

Künefe Mersin’in mi, Hatay’ın mı? tartışmalarını geride bırakmak çok mümkün değil ancak bu lezzetin doğduğu toprakların ülkemizde olduğu kesin bir gerçek.
Her iki bölgenin de kendine has dokunuşları olsa da Mersin bölgesinde künefenin büyükçe bir tepside yapılarak porsiyonlara bölünmesi, Hatay’da ise küçük tabaklarda tekli porsiyonlar halinde yapılması gibi sunum farkları da mevcut.


7. Şalgam

Şalgam Güneydoğu Anadolu bölgesinde ayran kadar içilen, her yemeğe katık yapılan çok önemli bir içecek. Probiyotik yapısıyla sindirime yardımcı olması, bağırsak sağlığını koruması, harareti almasının yanı sıra her türlü kebapla uyumlanması dolayısıyla da çok fazla tercih ediliyor. Tarsus şalgamının devletin kültür portalında yer aldığını düşünürsek kökenine dair de bir fikir edinmiş oluruz.

Şef Özer

1980 doğumlu bir Karadenizli. Yemek yapmak en büyük tutkularından biri. Part-time şef full-time E-ticaret yöneticisi... Sucuk sever...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir