Genel Yemekler

Gınnış Nedir?

Gınnış Nedir?

Bir Çerkes yemeği olarak bilinen Gınnış Kuzey Kafkas halklarının ortak yemeğidir. Yıllar içinde göçlerle kültürler içinde paylaşılmış, ismi gılnış, gırnış gibi farklı şekillerde söylene gelmiştir. Bölgelere göre değişiklik gösterse de genel olarak yapılışı şu şekildedir: Un, tuz ve su ile hazırlanan hamur parçaları suda haşlanır. Diğer tarafta haşlanmış et, bu isteğe göre tavuk veya kırmızı et olabilir, yemeğin yanında yenmek üzere ufak parçalar haline getirilir. Hamur ve et parçalarının yanında sarımsaklı et suyu, un ve soğanla yapılmış beyaz sos ya da klasik yoğurtlu ve salçalı soslar konur. Hamur parçaları ve etler isteğe göre soslarla lezzetlendirilerek yenir. Yemeğe asıl lezzetini verecek olan şey ise bol baharat katılarak hazırlanmış et suyudur.

İçine bolca karabiber, kırmızıbiber ve limon sıkılan et suyu sofraya bir bardakla servis edilir, hamur ve etler eşliğinde içilerek tüketilir. Gınnış’ı hazmettiren şeyin yanında içilen bu et suyu olduğu rivayet edilmektedir.

Gınnış, yapıldığı bölgeye göre en fazla farklılık gösteren yemeklerden biridir. Hatta farklılığı yaratan sadece bölge değil, damak tadına göre değişen sos kullanımları ve sunum adetleridir. Eskiden büyük tepsiler içinde bir kaptan yendiği anlatılan gınnış, bugün porsiyonlar halinde tabakta servis edilir.

*Gınnış hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

2 thoughts on “Gınnış Nedir?

  • Adnan ŞENER

    Sayın Aynur Hanım

    Bu yemek Çerkez yemeği değil Çeçen yemeğidir.

    Çerkezler arasında çeçenlerden görüp de yapanlar dışında Gınnış yemeğini yapan görmedim.

    Çerkezler yapsa da yemek çeçenlerin geleneksel yemeğidir.

    Yanıtla
    • Aynur Gürlemez ARI

      Adnan Bey,
      Biliyor musunuz, bu yemeği evinde yediğimiz ve hazırlayan hanımefendi aslında Çeçen idi :) Pişirenler Oset ve Lezgi, masaya oturanlar daha da karışıktı, tıpkı Kuzey Kafkas halkları gibi…

      Gınnış’ı yazarken “bu bir Çeçen yemeğidir” demememin şöyle genel bir sebebi var; ben Çerkes tanımını etnik bir nitelemeden çok sosyal anlamda, yani Adige, Abhaz, Oset, Çeçen, İnguş ve Dağıstanlılar gibi anavatanı Kafkasya olan tüm halkları belirtmek için kullanmayı tercih ettim. Nitekim Çeçenleri Çerkes olarak tanımlayan birçok kaynak, Türkiye’de Çeçenleri kendi bünyesinde kabul eden Çerkes dernekleri bile var. Bu görüşe katılıyorsanız aslında çok da farklı şeyler söylemiyoruz :)

      “Çeçenleri Çerkes olarak kabul edemeyiz” derseniz bu benim tartışacağım bir konu değil. Gınnış Çerkes yemeği değildir söylemini de doğru bulmuyorum. Fakat “Çerkesler yapsa da yemek Çeçenler’in geleneksel yemeğidir” bilgisinin yazıya değerli bir katkı olduğunu düşünüyorum. Ve yorumunuz için teşekkür ediyorum. Umarım yazdıklarım açıklayıcı olmuştur.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir