Acem Çay Tabağı Nedir?
Türk kültüründe çayın önemi bir başkadır. Günde 8-10 bardak çay içilmeyen ev neredeyse yoktur. Büyüklerimiz enflasyonu hesaplarken hep çayın fiyatını örnek verir. Buradan bile Türkler için çayın önemini anlayabiliriz. Çayın servis edildiği tepsiler, bardaklar, bardak altlıkları hep çok önemlidir ve tüm bu eşyalar, düğün öncesinde çeyiz olarak kız tarafının sorumluluğunda yapılır. Günümüzde gümüş tepsiler, cam bardaklar ve seramik altlıklar önemli çeyiz unsurları arasındadır.
Bir de klasik olarak tüm kahvehanelerde kullanılan ince belli bardak ve kırmızı bardak altlığı vardır. Bu geleneksel ikiliyi görmeyen bilmeyen yoktur.
Hemen her gün içtiğimiz çayın servis edilirken kullanılan bardak altlığının İran kültüründen geldiğini söylesek? Evet yanlış duymadınız, Nalbeki adı verilen bu çay tabağı, İran kültüründen devşirilmiş bir objedir. Tabağın üzerinde bulunan kırmızıya boyanmış bölümler çayın tavşan kanı rengini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. 7 tane olmasının nedeni haftanın günlerini simgelemesindendir.
Çay tabağının üzerindeki altın yaldızlı motiflere ise penç adı verilir ve o dönemin araç gereçlerini süslerken kullanılan işlemelerdir. Penç’in anlamı Farsça’da 5’tir ve motifte bulunan çiçek sayısını ifade eder.
Bu kadar basit bir tasarım olmasına rağmen uzun yıllardan beri değişmeden aynı tasarımın kullanılması “markalaşma” kavramını bir kez daha ortaya koyması açısından son derece önemlidir.