Diğer ListelerLİSTELER

Adana’nın Coğrafi İşaretli Ürünleri

Hititler’den Osmanlı’ya, gelmiş geçmiş birçok medeniyetlerin beşiği olan Adana’yı anlatmakla bitmez. 6 Şubat 2023’te Adana’yı yıkan depremin ardından Adana’nın yaralarını hep beraber saracağına, saracağımıza inancımız tam.

İşte kıymetli Adana’mının coğrafi işaretli ürünleri…

1- Adana Şalgamı

Adana Şalgaı Adana Kebabının yanında, Adanalılar tarafından yaygın olarak içilir. Sadece Adana’da değil, tüm Türkiye’de şalgam kebabın yanına çok yakışır. Şalgamın sağlığa yararlı olduğu belirtilse de, içerdiği yüksek tuz miktarı (%1-2) nedeni ile tansiyon sorunu olanlar ve hamileler tarafından ölçülü tüketilmeli. Adana şalgamı en güzel havuçların özenle seçilip, doğal ve en iyi sarımsaklar alınıp, özel kurutulmuş kırmızı biberleriyle harmanlanarak hazırlanıyor.

2- Adana Bici Bici

Özellikle yaz dönemlerinde yenilen buz püresi, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan Adana’ya özgü bir tür tatlı olan bici bici Adana dışında da oldukça seviliyor. Özellikle de Adana’da sıcaklardan kurtulmak ve ferahlamak için, bici biciye duyulan ilgi büyük oluyor. Mahalle aralarında, parklarda, kafelerde kolayca bici bici bulup yemeniz mümkün.

3- Adana İçli Köfte

Adana İçli Köfte; esmer ince bulgur veya setik, irmik, beyaz un, dövülmüş yağsız dana eti, tuz, kimyon, karabiber, yumurta, su ve biber salçası ile hazırlanıyor. Yağda kızartılarak ya da haşlanarak hazırlanır. Adana’da mangalda şişte içli köfte yapan bile var. İçli köfte, içli köfte ve Adana usulü içli köfte olarak da ikiye ayrılır söylemeden geçemeyeceğiz.

4- Adana Kebap

Adana Kebap, kebabın bugünkü anlamını kazandığı yerdir. Adana kebabı lezzetli kılan temel unsur erkek kuzu etinden elde edilmesidir. Adana kebabını diğer kebap türlerinden ayıran bir diğer özellik ise; kebabın üretiminde kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölgede yetişmesi. Adana Kebabı her restoran yapar ama Adana’da yemek ayrıcalıktır. Bu arada Adana’da ara sokaktaki kebapçılarda dahi yediğiniz Adana Kebap hayatınızda yediğiniz en lezzetli kebap olabilir.

5- Adana Taş Kadayıf

Adana’ya gittiğinizde mutlaka sıcak halka tatlı ve taş kadayıfı denemelisiniz. Yassı kadayıf olarak da bilinen Taş Kadayıf şerbetli tatlıların en sevilenlerinden biridir. Yarım ay şekli verildiği için bazı yörelerde ‘yassı kadayıf’ olarak da bilinir. Taş kadayıf tatlısı; krep hamuru gibi mayalı bir hamurdan yapılan, içi cevizli ve hafif şerbetli geleneksel bir tatlıdır. Adana, Hatay ve Mersin’e özgüdür ama Adana’nın tescilli tatlısı olarak kayıtlara geçti.

6- Adana Karpuzu

Hangi şehirde olursak olalım, karpuz alırken duyarız ve görürüz; “Adana Karpuzu” diye yazılır “Adanaaa Karpuzzz” diye bağrılır. Citrillus lanatus türünde bitkilerin coğrafi sınır şartlarında yetiştirilmesiyle ile elde edilir. Kumlu toprakta alçak tünel yetiştiriciliği yapıldığı için kendine özgü bir lezzeti vardır. Tadı, rengi ve aromasıyla bilinen Adana karpuzu, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescil belgesi alan ürünlerinden. Adana, dünyanın en önemli karpuz üretim merkezlerinden de biridir.

7- Adana Şırdan

Namını tüm Türkiye’ye duyuran yöresel Lezzetlerimizden olan şırdan, Adana’nın en gözde yemeklerinden biridir. Adanalılar, akşam saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar şırdan tüketiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden günlük kesilen binlerce küçükbaş hayvanın sakatatları çiğ olarak Adana’ya getiriliyor. Şırdan, koyunun 4 midesinden biridir. Temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı “şırdan dolması”dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir